ВЛАДА УСВОЈИЛА УРЕДБУ КОЈУ ЈЕ НАЈАВИО ВУЧИЋ: Вантелесна оплодња омогућена женама до 45 година

Тањуг

14. 07. 2022. у 16:08

ВЛАДА је на данашњој сединици усвојила измењену Уредбу о плану здравствене заштите из обавезног здравственог осигурања у Србији за 2022. годину, којом ће се то и омогућити.

ВЛАДА УСВОЈИЛА УРЕДБУ КОЈУ ЈЕ НАЈАВИО ВУЧИЋ: Вантелесна оплодња омогућена женама до 45 година

Фото Танјуг

Овом одлуком, већем броју жена, у брачној или ванбрачној заједници, омогућено је да путем вештачке оплодње финансиране из обавезног здравственог осигурања, добију прво или друго дете до 45 године старости, саопштено је из владе.

Полазећи од потребе да се омогући што шири обухват жена код којих постоје медицински услови да се на један од наведених начина (стимулисани поступци биомедицински потпомогнутог оплођења и криоембриотрансфера) остваре као мајке, а породице добију дете или децу, било је неопходно изменити План здравствене заштите у том делу.

Овим решењем остварује се и један од задатака популационе политике - решавање проблема неплодности у Србији, додаје се у саопштењу.

Подсетимо, председник Србије Александар Вучић најавио је синоћ да ће влада донети одлуку да се вантелсна оплодња о трошку државе прихвата за жене до 45 година старости, што је, како је рекао, важно за земљу.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СРАМОТА НА РОЛАН ГАРОСУ: Један од фаворита за титулу прошао даље уз невероватну помоћ судије (ВИДЕО)