НЕ МОГУ ДА СТОЈЕ, А МИСЛЕ ДА МОГУ ДА ВОЗЕ: Зашто се упркос контролама и казнама, не смањује број пијаних возача

Љиљана ПРЕРАДОВИЋ

03. 07. 2022. у 11:00

СВАКОДНЕВНО смо обасути подацима о томе колико је возача искључено из саобраћаја због вожње у алкохолисаном стању.

НЕ МОГУ ДА СТОЈЕ, А МИСЛЕ ДА МОГУ ДА ВОЗЕ: Зашто се упркос контролама и казнама, не смањује број пијаних возача

Фото Н. Живановић

Иако се то одавно догађа, сведоци смо да има све више оних због којих и саобраћајци остају у чуду, питајући се "како су ови уопште живи" када виде цифру на "дрегеру".

Иако свако ко положи возачки испит зна да закон забрањује управљање возилом под дејством алкохола или психоактивних супстанци, ни казне, ни апели надлежних не спречавају бахате појединце да пијани седну за волан и постану праве темпиране бомбе на путу.

О томе сведоче многобројни примери, као и недавни случај у Чачку, када су припадници саобраћајне полиције зауставили двадесетпетогодишњег мушкарца, који је управљао "голфом" са чак 3,95 промила алкохола у организму, што се сматра коматозним стањем. Који дан раније, шездесетдвогодишњем возачу у Сремчици алкотестирањем је утврђено да је имао 2,89 промила алкохола у крви, дакле био је у тешко пијаном стању.

Фото З. Јовановић

Објашњавајући како је могуће да човек са великом количином алкохола у себи уопште може да функционише, па још и да седне за волан, професор др Никола Вучковић, познати пасихијатар из Новог Сада, у разговору за "Новости", каже да је примарни ефекат алкохола "да човек оглупави, па се тако и понаша".

- Са 4,5 промила алкохола у организму се сматра да је реч о тешком пијанству, а шанса за смртни исход је врло близу - упозорава овај стручњак за лечење и превенцију болести зависности од алкохола и наркотика.

- Са пет промила имају озбиљних физичких проблема, велику вероватноћу да се све заврши смрћу јер су угрожени витални центри, пре свега дисање. Моторика, односно покрети у аутомобилу се, и поред толике количине алкохола у крви, могу обављати, јер је аутоматизована. Питање је, међутим, да ли може да хода када изађе из возила.

Фото Љ. П.

Осетљивост на алкохол је индивидуална и на то утичу умор, температура, психичко стање, узнемиреност, узбуђење, хроничне болести, посебно плућне и срчане, а психијатријски поремећаји смањују толеранцију на алкохол.

- Алкохолисаност зависи и од начина пијења, али и општефизичке способности - предочава проф. др Вучковић.

- Апсорпција алкохола није иста код корпулентније и особе са мањом телесном тежином. Код жена је толеранција на алкохол мања него код мушкараца.

Фото Танјуг

Управљање колима под дејством алкохола не може бити прецизно, брзина опажања је битно успорена, расуђивање о сопственим могућностима се прецењује, а координација је успорена. Главне грешке су у субјективној процени да се неки аутомобил може обићи, или благовремено зауставити, а заправо не могу правилно да одреагују на непридвиђене ситуације.

Познато је да код нас, уз добро иће иде и пиће, а количина и врста хране такође утичу на апсорпцију алкохола. Уколико се једе тешка и масна храна, разградња алкохола неће трајати 15 минута већ ће се продужити на сат, а када је реч о лакшим намирницама, према Вучковићевим речима, брже ће се апсорбовати, јер се алкохол не везује за те материје. И начин конзумације такође утиче, јер ако се пије на брзину, до тежег степена пијанства се долази много брже.

- Најснажнији ефекат алкохола је у првих пола сата када "удара" у мозак и активира јетру - предочава наш саговорник и објашњава да алкохол делује и на нервне ћелије и оштећује их.

- Првих сат времена од конзумације, утицај алкохола је најјачи.

Фото Н. Фифић

СА 5,10 ПРОМИЛА НИЈЕ МОГАО ДА ГОВОРИ

МЕЂУ новосадским полицајцима још се препричава случај од пре готово деценију, када су редовној контроли саобраћаја открили средовечног суграђанина са - невероватних 5,10 промила алкохола у организму. У први мах нису могли да поверују да је човек у таквом стању уопште могао да уђе у возило. На питање саобраћајца, који је у неверици гледао у "дрегер", колико је попио, овај возач је само ћутао, није могао да прича.

Фото З. Јовановић

СИГУРНОСТ

АЛКОХОЛ у организму од једног до два промила, како објашњава наш саговорник, даје осећај сопствене величине, да особа може да савлада брзину и друге ствари које иначе не би радио да је трезан.

- Малигани дају осећај социјалне доминације - упозорава др Вучковић.

Фото Н. Фифић

МАРИХУАНА - ЈОШ ГОРА

КОМБИНАЦИЈУ алкохола и опијата проф. др Вучковић оцењује као катастрофалну, потрекпљујући чињеницом да је коришћење марихуане још горе за саобраћај од алкохола.

- Ова дрога делује на мали мозак, рецепторе за равнотежу и координацију, а у комбинацији са алкохолом је катастрофална, јер се ефекат умножава.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА ЧЕТВРТАК 18. АВГУСТ: Још ништа од освежења, данас до 37 степени