СРБИН И ХРВАТ НА ПОКЛОЊЕЊУ КНЕЗУ ЛАЗАРУ: Два пријатеља из Швајцарске, пореклом из Косовске Каменице и Бугојна, моторима дошли на КиМ

Д. ЗЕЧЕВИЋ

02. 07. 2022. у 13:00

НА Косову и Метохији био сам као дечак, када ме мама водила у обилазак овог подручја, па, ево сада.

СРБИН И ХРВАТ НА ПОКЛОЊЕЊУ КНЕЗУ ЛАЗАРУ: Два пријатеља из Швајцарске, пореклом из Косовске Каменице и Бугојна, моторима дошли на КиМ

Фото Д. Зечевић

Било ми је импресивно у Прилепцу код Новог Брда на месту рођења цара Лазара где се окупило пуно људи и где је природа величанствена... Прелепо је било и у Грачаници где су људи упркос ситуацији у којој се налазе некако посебно радосни уочи Видовдана, а потом одлазак на Газиместан баш на Видовдан оставио ми је посебан утисак...

Овако о утисцима током боравка на Космету, за "Новости" говори Ненад Марос, Хрват родом из Бугојна, који је једно време живео у Сплиту а сада је на привременом раду у Цириху. Он је са својим пријатељем и кумом Сашом Васићем рођеним у околини Косовске Каменице, такође на привременом раду у највећем швајцарском граду, на мотору дошао на Косово и Метохију да присуствује обележавању Видовдана.

Спомен-плоча у Прилепцу код Новог Брда, Фото Википедија

Ову двојицу бајкера, заљубљеника у природу, али како посебно наглашавају - и у праве животне вредности, срели смо јуче на административном прелазу Мердаре. Уз осмех нам причају да су њих двојица прави пример како су животни путеви непредвидиви. И један и други отишли су у иностранство као дечаци, а упознали су се, како веле, сплетом лепих животних околности.

- Имали смо тада девојке које су се дружиле и које су живеле у Италији. Тако смо једном приликом, пре тридесет година, кренули да их посетимо. И од тада смо нераздвојни - прича нам Ненад. - Истина, те девојке су остале у прошлости, а замениле су их наше садашње супруге, обе Српкиње. Саша ми је био венчани кум, а кум се поштује више од свих других људи. Потом је био и кум на крштењу мојој двојици синова.

Кнез Лазар, Фото Манастир Раваница

Њихово добро расположење начас је покварила "папирологија" на административном прелазу Мердаре, али убрзо се и то завршило. Наставили су тада, Саша и Ненад, своје путовање. Журе у обилазак природних лепота Србије, најпре до оближње Ђавоље вароши па даље. Пре него што смо се растали, испричали су нам још понеки детаљ са путовања по Косову и Метохији и из својих живота.

- Нисмо имали проблема у путу осим што су нам на пункту косовске полиције тражили осигурање па су нас спровели на страну, док је српска полиција правила проблем због печата тзв. Косова због чега смо морали да показујемо друга документа - причају готово углас ова два пријатеља.

За Видовдан били у задужбини краља Милутина, Фото Танјуг

Рекли су нам и да су у Цириху запослени у успешним фирмама. Ненад на аеродрому, док је Саша шеф у компанији која се бави производњом медицинске опреме. Ипак, ни један ни други не планирају да остану у иностранству.

- Неколико пута годишње долазим у своје родно косовско Поморавље. А, имам у околини Крушевца мало имање и кућу. Ту ћу се вратити чим одем у пензију - кратко нам каже Саша.

Ненад, пак, прича да је на аеродрому сведок свакојаких животних судбина "људи са коферима" и да такве ситуације себи не жели већ ће да се настани у околини Сплита где се осећа лепо.

- И, наравно, наставићу да путујем и да се дружим са кумом Сашом. Иако људи мисле да у инстранству теку мед и млеко, више није тако и ја верујем да ће се све више људи враћати на ове просторе - причљивији је Ненад од свог кума.

Ненад на Ким упознао нове пријатеље, Фото Приватна архива

ЉУБАВ ПРЕМА ДВОТОЧКАШИМА

И ДОК Ненад појашњава да је у Швајцарску отишао са дванаест година после једне радне акције јер му је тамо већ радио отац, Саша додаје да је пут иностранства отишао са тринаест година али да једва чека да "старост проведе у својој земљи".

- Кум Саша ми је усадио и љубав према моторима. Прво је он купио изузетно добар и јак мотор па је помогао и мени да то учиним - додаје Ненад.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

УПОЗОРЕЊЕ: Грешка којом МЕД претварате у ОТРОВ - унос ове намирнице може бити штетан по ваше здравље