БАТУТ ПОВОДОМ ПОРАСТА БРОЈА ОБОЛЕЛИХ: Препоручују маске, ево ко треба да се изолује, ово су нове мере

Novosti online

01. 07. 2022. у 14:04

У СРБИЈИ се током последње две недеље бележи пораст броја оболелих од ковида 19 који је праћен и повећањем броја пацијената на болничком лечењу, саопштио је данас Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут".

БАТУТ ПОВОДОМ ПОРАСТА БРОЈА ОБОЛЕЛИХ: Препоручују маске, ево ко треба да се изолује, ово су нове мере

Фото: ЕПА

Како се наводи, на основу анализе података које тај институт свакодневно прикупља, очекује се постепени пораст броја оболелих, без наглих скокова.

Наводи се да се у Србији региструје омикрон варијанта САРС-КоВ-2 вируса и све његове субваријанте и додаје да је у поређењу са ранијим циркулишућим варијантама вируса мање вероватно да ће инфекције омикрон варијантом довести до озбиљног клиничког исхода који захтева болничко лечење или пријем у јединицу интензивне неге.

- У складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом и карактеристикама вируса, очекује се да ће епидемиолошка ситуација ковид 19 у наредном периоду бити стабилна и одржавати се на контролисаном нивоу - пише у саопштењу.

Свим грађанима који нису вакцинисани препоручује се да то сада учине, а они који су се вакцинисали са две дозе треба да приме бустер дозе вакцине и то прву бустер дозу најмање три месеца од последње вакцинације.

Друга бустер доза се препоручује особама са посебним ризицима од инфекције, а то су особе са хроничним обољењима и стањима ослабљеног имунитета, особе старије од 60 година и здравствени радници.

Како се указује, другу бустер дозу вакцине могуће је примити уколико је од претходне бустер дозе прошло више од пет месеци.

Независно од вакциналног статуса, свим грађанима се препоручује ношење заштитних маски у затвореним просторијама или на отвореном у ситуацијама окупљања већег броја особа када није могуће одржавати физичку дистанцу од два метра, а нарочито у средствима јавног превоза, у чекаоницама, канцеларијама, лифтовима и другим местима где се окупља већи број особа.

Такође, препоручује се и појачано одржавање хигијене руку и респираторне хигијене.

Особе које имају повећан ризик од тешких форми болести посебно треба да избегавају места где се стварају гужве или, уколико их посећују, препоручује се ношење заштитних маски, наводи се у саопштењу.

Свим особама које имају симптоме инфекције, посебно симптоме инфекције дисајних органа (нос, грло, плућа), препоручује се да се изолују у кућним условима и да се јаве лекару у ковид амбуланту.

- Када је у питању радна или животна средина, потребно је практиковати редовно чишћење и омогућити добру вентилацију затворених простора, проветравање природним путем где год је то могуће, а како су пред нама топли дани препоручујемо да особе чешће бораве на отвореном и да се окупљања и дружења организују на отвореним просторима са мањим бројем људи - пише у саопштењу.

Наводи се да су поред наведних препорука које се односе на све грађане прописане и мере за посебне категорије, а то су обавезно ношење маски у здравственим установама и установама социјалне заштите, као и забрана посета пацијентима у здравственим установама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СТРАШАН РУСКИ НАПАД: Ваздушно-космичке снаге жестоко удариле- уништени непријатељски положаји, има погинулих

СТРАШАН РУСКИ НАПАД: Ваздушно-космичке снаге жестоко удариле- уништени непријатељски положаји, има погинулих

МИНИСТАРСТВО одбране Русије саопштило је да су његове Ваздушно-космичке снаге у понедељак гађале положаје терористичке организације Џабхат ал-Нусра у Идлибу, убивши и ранивши већи број терориста те организације и уништивши њихове положаје.

04. 10. 2022. у 22:56

КО ЈЕ ГЛАСАО ЗА ОВО? Говор Лиз Трас прекинули критичари, ево како им је одговорила

"КО ЈЕ ГЛАСАО ЗА ОВО?" Говор Лиз Трас прекинули критичари, ево како им је одговорила

БРИТАНСКА премијерка Лиз Трас обећала је у среду да ће провести Британију кроз "олујна времена" и преобразити британску економију, у покушају да поврати ауторитет у својој странци која се побунила након хаотичних првих месец дана на власти.

05. 10. 2022. у 17:47

Коментари (4)

ХОТЕЛ НА НАЈЛЕПШОЈ ПЛАЖИ У ГРАДУ: Хотел Continental је познат по томе да представља одличан однос цене и квалитета