ПОРФИРИЈЕ ДАНАС СА АБАЗОВИЋЕМ: Тема разговора Темељни уговор између Црне Горе и Српске православне цркве

Танјуг

30. 06. 2022. у 10:16

ДРУГОГ дана званичне посете Србији црногорски премијер Дритан Абазовић ће се састати са патријархом српским Порфиријем, а како се очекује, једна од тема ће бити и недавно објављена радна верзија Темељног уговора између државе Црне Горе и Српске православне цркве.

ПОРФИРИЈЕ ДАНАС СА АБАЗОВИЋЕМ: Тема разговора Темељни уговор између Црне Горе и Српске православне цркве

Фото: Танјуг/Драган Кујунџић/Архива ВН

Овај сусрет потврдио је јуче Абазовић на конференцији за новинаре у Палати Србија, а његов кабинет је у уторак саопштио да су радне групе Црне Горе и СПЦ начелно ускладиле радну верзију Темељног уговора који две стране треба да потпишу.

Објављена верзија Темељног уговора, међутим, изазвала је противљење у делу странака од којих неке учествују у Абазовићевој мањинској влади, пре свега у СДП-у министра Рашка Коњевића, али и ДПС-у Мила Ђукановића, која је подржала формирање актуелне владе.

Абазовић је до сада више пута изјавио да је потписивање Темељног уговора са СПЦ обавеза државе и да ће он бити потписан.

Говорећи о критикама странака у Црној Гори, Абазовић је новинарима рекао да је премијер који води европску секуларну државу, што, како је рекао, значи да ће све верске заједнице у Црној Гори имати потпуно идентичан третман.

Истакао је да је у циљу грађана Црне Горе да се питање Темељног уговора што пре затвори и оценио да је предложени текст потпуно у складу са Уставом и Законом.

Питање Темељног уговора између државе Црне Горе и СПЦ покренуто је још 2012. године.

- Ова влада ће га решити ако буде било добре воље и ако буде било све у једном духу који је потребан - рекао је Абазовић.

Црногорске странке које се томе противе, међутим, не мисле тако и доводе у питање чак и опстанак Абазовићеве владе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЛЕГЛА НА ХАУБУ АУТА У ПОКРЕТУ: Снимак из Београда запрепастио мреже (ВИДЕО)