ЗБОГ ЦЕНА ЛЕТУЈУ У ПРОЛЕЋЕ: Пензионери се после двогодишње пандемије опустили и у већем броју кренули на летовања

В. Ц. С.

30. 06. 2022. у 13:11

СТРАХ од короне је престао и на хиљаде пензионера спрема се ове године да одмара у бањама, али и на мору. Како кажу у ЈУТИ, интересовање је за трећину мање него 2019, али далеко више него прошле и претпрошле године. Ствари се полако враћају у нормалу.

ЗБОГ ЦЕНА ЛЕТУЈУ У ПРОЛЕЋЕ: Пензионери се после двогодишње пандемије опустили и у већем броју кренули на летовања

Фото Shutterstock

- Све почиње да личи на време пре пандемије - каже Александар Сеничић, директор ЈУТЕ.

- У домаће бање иде се током целе сезоне, али, због цена, ипак највише у предсезони, од краја маја до половине јуна, и касније крајем августа. Пензионери махом изнајмљују приватни смештај.

Најпопуларније међу сениорима су Врњачка и Сокобања, као и Врдник и Пролом бања.

Предсезона је атрактивна ове године и за одласке на море, а најстарији највише уплаћују аутобуски превоз и апартмане у јуну, у Грчкој, али и Црној Гори и Бугарској.

Потпуно исти аранжман, уз аутобуски превоз преко исте агенције, у јуну и септембру може да кошта и до три пута јефтиније него у јулу или августу.

Према речима Моме Чолаковића, председника Удружења пензионера Новог Сада, око 2.000 њихових чланова, као у стара добра времена, ићи ће током ове године у лечилишта на рехабилитацију, односно опоравак, на одмор или бар викенд.

- Као и раније, 500 корисника пензија ићи ће преко Фонда ПИО, а 400 о трошку града Новог Сада. И наше Удружење има уговоре са девет бања за обезбеђене попусте. Месечно оде бар један до два пуна аутобуса. У односу на 2020. и 2021. имамо повећање од чак 70 одсто.

Фото Shutterstock

Најпопуларније дестинације су бање Врдник, Јунаковић у Апатину и Кањижа. Доста људи заинтересовано је и за дводневне и тродневне излете. Последњи је био у Требиње, са обиласком Дубровника, а атрактивни су и Златибор, Копаоник, Пролом и Сокобања.

Чолаковић примећује да су се пензионери ужелели дружења и живота. Желе да надокнаде оно што су у претходне две године пропустили, али и да забораве на оно што су проживели и кога су све изгубили. Зато је све више организованих дружења у домовима и на излетиштима.

Да ће све дестинације у Србији ове године бити посећеније него раније, јасно је и после изјаве председника Србије Александра Вучића да ће око 200.000 грађана стећи право да од државе добије ваучер од 15.000 динара за годишњи одмор. Право на то имају пензионери, незапослени, ђаци, студенти, корисници свих врста помоћи, ратни војни инвалили и цивилни инвалиди, као и запослени чија примања не прелазе 70.000 динара.

- Дајемо три милијарде динара у кешу грађанима само да проведу део одмора на територији Србије - рекао је Вучић.

Ова понуда посебно је атрактивна за оне пензионере који иначе не би имали новца за путовање, али и за оне који обично путују и почетком и крајем сезоне, па ће један од та два одмора моћи да проведу у Србији.

Пензионерка Мира В. из околине Ниша искористиће ове године први пут државне ваучере. На море не иде, али њен избор је Сокобања због близине и могућности да оде својим колима.

- За бању о трошку ПИО фонда никада нисам могла ни да конкуришем пошто ми је пензија нешто већа од просечне. Зато ће ми добро доћи ових 15.000 динара да мало напуним батерије после пандемије - каже ова пензионерка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЖИВОТ ЕНЦА ФЕРАРИЈА: Из свиле у сиромаштво до светске славе