ЛЕТОВАЊЕ СЕ МОЖЕ ПРЕТВОРИТИ У ПАКАО: Кардиолог открива која правила морате поштовати пре уласка у воду

Novosti online

25. 06. 2022. у 17:52

СВАКОГ лета сведоци смо случајева када се људи утопе убрзо по уласку у воду јер им се слоши, или се то деси чим изађу из воде. Најчешћи узроци тога су, како је рекао кардиолог др Небојша Тасић у Јутарњем програму на ТВ Прва, проблеми везани за кардиоваскуларни систем, срце и крвне судове.

ЛЕТОВАЊЕ СЕ МОЖЕ ПРЕТВОРИТИ У ПАКАО: Кардиолог открива која правила морате поштовати пре уласка у воду

Фото: Милена Анђела

- Ситуација уопште није безазлена ни наивна, али се понавља из године у годину. Лето је, вода је врло примамљива, људи воле да се купају, то је нормално, али ретко ко поштује оно што је најважније, а то је постепен улазак у воду, припрема, мало да се тело навикне на температуру воде - каже кардиолог.

Он истиче да су ситуације када људи умру, односно удаве се, добију инфаркт или шлог у хладној води екстремне, али се знаци упозорења често јављају.

- Нису ретке ситуације када се људи пожале лекару да када су ушли у хладну воду да су доживели наглу дрхтавицу, грозницу, након тога да су имали аритмију, да им се завртело, да су изашли па су спасени. То је нека врста упозорења. Оно што је проблем је да нагли улазак у хладну воду може да доведе с једне стране, што људи знају, до спазма крвних судова, то је прва реакција тела. Значи, у почетку долази до убрзаног, а касније и до успореног срчаног рада као последице купања у хладној води.

Др Тасић истиче да је веома опасно ући у хладну воду када је напољу вруће, а посебно ако сте се пре тога сунчали јер долази до ширења крвних судова.

- Нагли улазак у воду није једини потез који људе доводи у опасност - каже кардиолог и додаје да људи улазе неприпремљени у воду, не само у смислу да пре тога треба мало да се поквасе водом, него улазе после обилног оброка, заливеног алкохолом, пивом...

Савет кардиолога је да у врелим летњим данима избегавате алкохол и тешке, обилне оброке.

- Вода, чајеви су најздравији напици, вода је можда најбољи избор у овој ситуацији. Ако неко баш жели да пије алкохол нека га остави за вече, када мало падне температура и не ускачете у воду након тога. Лето је створено за салате, лаганију исхрану, рибу, да желудац не опретерћујете јер су врућине саме по себи опасне - поручио је доктор, додајући да саветује свима, а посебно хроничним болесницима да пре одласка на летовање оду на лекарски преглед.

(Мондо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СРПСКО ВОЗИЛО У САМОМ ВРХУ СВЕТСКЕ ВОЈНЕ ЕЛИТЕ: Лазар 3 понос наменске индустрије - поседује невероватне карактеристике