САРАДЊА АРХИВА СРБИЈЕ И БиХ: Потписан протокол, одржана промоција књиге "Сарајевски атентат – повратак документима" (ФОТО)

Новости онлине

25. 06. 2022. у 09:05

ДРЖАВНИ архив Србије и Архив БиХ потписали су протокол о сарадњи 23. јуна 2022. године, у склопу манифестације „Принципови дани у Источном Новом Сарајеву”.

САРАДЊА АРХИВА СРБИЈЕ И БиХ: Потписан протокол, одржана промоција књиге Сарајевски атентат – повратак документима (ФОТО)

Фото: Државни архив Србије

Протокол су у име двеју институција потписали директори др Мирослав Перишић и мр Данијела Мрда.

Протоколом о сарадњи дефинисана је сарадња на трогодишњем пројекту анализирања и представљања историјске грађе и чињеница о Србима у Сарајеву.

Фото: Државни архив Србије

Потписници су се обавезали да ће размењивати информације научне и стручне природе, као и да ће радити на пројектима заједничких издања архивских докумената и организовати заједничке изложбе, округле столове и научне скупове.

Након потписивања протокола отворена је изложба Архива БиХ „Сарајевски атентат – историјски контекст у свјетлу докумената Архива Босне и Херцеговине“ и одржана промоција књиге „Сарајевски атентат – повратак документима“ др Мирослава Перишића, директора Државног Архива Србије. О изложби и књизи говорио је проф. др Драга Мастиловић, декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Аутор књиге Мирослав Перишић говорио је о предисторији Првог светског рата и европским политичким процесима који су до њега довели.

Перишић је, уочи почетка промоције књиге, рекао новинарима да су различити погледи на сарајевски атентат, који су преплавили светску публицистику и пропаганду, више политички мотивисани и они имају ненаучну поруку, а то је да историја може да се мијења како коме падне на памет у сврху дневно политичких интереса.

- Оно што се десило 28. јуна 1914. године је значајан догађај у свјетској историографији, али он има своју предисторију и не може се посматрати изоловано. Он мора да се посматра у процесима који су текли још у другој половини и крајем 19. вијека - појаснио је Перишић, који је и директор Државног архива Србије.

Према његовим ријечима, припреме за Велики рат су почеле у посљедњим деценијама 19. века, тако да довођење у везу атентата у Сарајеву са узроцима Првог светског рата су потпуно ненаучни приступи.

- О томе се доста расправља у научној јавности, постоје књиге, документи, истраживања и свако ко је научно одговоран може само на тај начин да сагледава историју, која без разумевања контекста не постоји. У књизи је објављено више од 200 докумената, има и много нових - навео је Перишић.

Фото: Државни архив Србије

Један од тих докумената, додаје Перишић, јесте и дојава из Земуна да ће се догодити атентат на Франца Фердинанда у Сарајеву.

- Дојава је аустроугарским властима послата 17. јуна, само 11 дана пре атентата. Значи да су њихове власти поседовале информацију да ће се атентат догодити, али нису реаговали. То један од кључних доказа да су они пустили да се атентат догоди, а да одговорност за то сносе они који су обезбеђивали Фердинанда, а то нису урадили како треба - указао је Перишић.

Перишић је истакао и да никоме из безбедносних служби које су чувале престолонасљедника тог кобног дана није суђено, а неки су чак и напредовали у служби.

- Мислим да је то један од показатеља о чему се заправо ради - закључио је Перишић.

Свечаности су присуствовали ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић, Њ. е. Александар Ђорђевић, амбасадор Србије у БиХ, Наташа Ђорђевић, министар саветник Амбасаде Републике Србије у БиХ, Александар Костовић, заменик начелника Општине Источно Ново Сарајево, прота Војислав Чаркић, Велимир Дивљановић, протојереј, старешина Цркве светих арханђела Михаила и Гаврила у Сарајеву, представници јавних институција и установа. Делегацију Државног архива Србије чинили су др Мирослав Перишић, Јелица Рељић и Златибор Марковић, помоћници директора и Александар Марковић, руководилац Одељења архивске грађе старог периода.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НАЈЛАКШИ И НАЈТЕЖИ ЈЕЗИЦИ ЗА УЧЕЊЕ: Постоји пет категорија - видите у којој се налази СРПСКИ