МАЛА МАТУРА ИЗА СТО БРАВА: Школска година јуче је завршена, осмаци у завршним припремама за полагање

Љ. Б.

25. 06. 2022. у 08:30

ШКОЛСКА година коју су, осим епидемије изазване вирусом корона, обележиле и дојаве о подметнутим бомбама, јуче је завршена. Ђаци основних и средњих школа отишли су на распуст, који ће трајати до четвртка, 1. септембра.

МАЛА МАТУРА ИЗА СТО БРАВА: Школска година јуче је завршена, осмаци у завршним припремама за полагање

Надлежни тврде да е све спремно за полагање испита заказано за следећу недељу, Фото Д. Миловановић

Деца су и ове, као и претходне две године, велики део наставе слушала онлајн, а какав је то утицај оставило на њихово знање, показаће се већ од понедељка, када ђаци осмог разреда полажу малу матуру. Њих најпре чека испит из српског језика, у уторак је на реду математика, а у среду комбиновани тест са питањима из биологије, хемије, историје, географије и физике.

Завршни испит ове године обележиће посебне безбедносне мере због евентуалних дојава о подметнутим бомбама, па је број школских објеката у којим ће матура бити спроведена смањен са 1.260 на 522. То значи да се удружује више школа које су близу једна другој. Осмаци ће полагати у објектима који највише одговарају безбедносним условима. Такође, препорука је и да се испит организује у фискултурним салама, трпезаријама или холовима, а не у учионицама, јер је тако лакше осигурати децу и наставно особље.

Министарство просвете и МУП детаљно су разрадили план, по коме ће током три дана, колико матура траје, све школе бити потпуно безбедне за ђаке и наставнике. Безбедносним плановима, према нашим сазнањима, регулисани су чак и детаљи - распоред седења и рестриктиван режим кретања унутар просторија у којима ће деца радити тестове.

Школе убразно приводе припреме крају, а директори тврде да је све спремно, те да су сви који учетвују у ланцу организовања завршног испита одрадили свој посао.

Што се тиче тестова, они су одавно одштампани, а и за њих се примењују посебне мере безбедности како се не би догодило да буду "проваљени".

Нема јесењег распуста

ПРЕМА школском календару, у наредној школској години неће бити јесењег распуста, а ученици ће имати зимски, пролећни и летњи одмор. Зимски распуст почиње у понедељак, 2. јануара 2023. године, а завршава се у петак, 20. јануара за основце, односно у петак, 13. јануара за средњошколце. На пролећном распусту сви ђаци ће бити од понедељка, 10. априла, закључно са уторком, 18. априла.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КРЕНУО САМ КА ТОМИ, СМРТ МЕ ЗОВЕ: Потресна исповест Зорана Калезића