ПРВИ ФЕСТИВАЛ ГРАШЦА: Нови Сад ће бити центар винске Србије

Novosti online

08. 06. 2022. у 09:44

НОВИ Сад ће крајем ове недељи бити центар винске Србије захваљујући првом Фестивалу грашца, манифестацији посвећеној важној регионалној сорти винове лозе

ПРВИ ФЕСТИВАЛ ГРАШЦА: Нови Сад ће бити центар винске Србије

Фото: Принтскрин

Усвајањем Стратегије за развој винарства и виноградарства наша земља је добила план развоја овог сектора до 2030. године, који ће помоћи да се српска вина што боље представе. Од посебне важности у том погледу је и промоција аутохтоних сорти грожђа, као што је грашац, истичу из Савеза винара и виноградара Србије.

Грашац се данас гаји углавном на простору средње и југоисточне Европе. У Хрватској се, под именом грашевина, распростире на 8500 хектара, дајући вина у широком спектру стилова. Оласризлинг, како грашац зову на мађарском говорном подручју, веома је важан и за винаре у Мађарској, где се простире на око 5.000 хектара. У Аустрији се сорта гаји на око 3.500 хектара, а најфинија вина долазе из Бургенланда, посебно слатка, из касних и ледених берби. У Словенији се грашац, под именом лашки ризлинг, простире на око 2500 хектара, а у Румунији на чак 7.000.

У Србији, грашац је сорта на апсолутном првом месту по распрострањености, засађена на 3.500 хектара, односно на невероватних 14 одсто укупних површина винограда.

Вина од грашца освајају примарним аромама у свежим винима која најчешће подсећају на зелену и жуту јабуку, диње, лимун, белу брескву, маслачак, жути ринглов, крушке, мандарине, понекад и банану. Комплекснија, одлежала вина имају и ноте сена, зеленог чаја, липе, дуње, поленовог праха, меда, марципана... Понекад је присутна и нежна хербалност, као и минерални карактер. Грашац најчешће даје умерено пуна вина, средњих, понекад и нижих киселина.

На Арт платоу Петроварадинске тврђаве у петак 10. јуна са почетком у 18 сати 40 винарија из региона представиће своја најбоља вина од грашца. Биће то прилика да посетиоци дегустирају и тако се увере у лепоте вина од грашца. Манифестација ће имати и ексклузивну звучну подлогу у виду тамбурашке музике. Том приликом биће изабрана и најбоља вина, а дан касније биће одржана и конференција о грашцу, на којој ће говорити еминентни професори, сомелијери, винари. Намера је да ова манифестација која велича грашац постане традиционална, јер се без сумње ради о најперспективнијој и најважнијој белој сорти винове лозе у Србији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПОТРЕБАН ВАМ ЈЕ НАЈБОЉИ ИНТЕРНЕТ: А1 Србија је мрежа у коју прелази највећи број корисника у Србији