ЗАПАД ЖМУРИ ДОК АЛБАНЦИ СВОЈАТАЈУ ВИСОКЕ ДЕЧАНЕ: Институције у Приштини не поштују судске одлуке и не враћају имовину српској светињи

Драгана Зечевић

29. 05. 2022. у 07:00

ИАКО Високе Дечане, светињу на листи Унескове заштићене културне баштине, поред посетилаца из света, верника из централне Србије и малобројних Срба из метохијских енклава, који се и ослањају на свој манастир, посећују и Албанци са Космета и региона, локалне власти у Дечанима не желе да врате овој светињи део имања и тиме испоштују одлуку сопственог суда.

ЗАПАД ЖМУРИ ДОК АЛБАНЦИ СВОЈАТАЈУ ВИСОКЕ ДЕЧАНЕ: Институције у Приштини не поштују судске одлуке и не враћају имовину српској светињи

Владика Теодосије са делегацијом КФОР-а / Фото АП

Ни после шест година, Општина Дечани, у којој, осим монаха у манастиру, Срба готово да нема, не обазире се на одлуку Уставног суда у Приштини. За десетогодишњу одлуку Посебне коморе Врховног суда, којом се потврђује власништво манастира над 24 хектара земљишта надомак светиње, Општина такође не хаје и још га није укњижила у катастарске књиге. Албанци не маре ни за позиве и апеле међународних представника на Космету.

- Јасно је да данашња наводна косовска државност почива на насиљу, правном, етничком, верском. Албанске политичке елите на Косову, почев од 1999. године до данас, починиле су низ имовинско-правних насиља кроз отимачину и пљачку друштвене и приватне имовине. Једино је на Косову донет закон којим је легализована та пљачка, а исти је предвидео закуп државне имовине на 99 година, иако је већина те имовине у власништву државе Србије - истиче Александар Гуџић, историчар из Грачанице.

Подсећајући на многобројне примере фалсификовања имовине Срба са КиМ, Гуџић наводи да је додатни проблем млака реакција међународне заједнице, која прећутно аминује сва кршења власничких права државе Србије и Срба на КиМ.

- Иако међународна заједница на Косову јавно тражи од косовских власти да врате 24 хектара имања манастиру Високи Дечани, ти исти страни представници ништа не чине како би извршили додатни притисак да се та одлука и спроведе. Неискрен је тај њихов апел, јер је несхватљиво да та одлука до сада није спроведена - истиче Гуџић.

Иначе, власништво манастира над земљиштем надомак манастира оспоравала су два друштвена предузећа и локална општина Дечани, али су Специјализовано веће за имовину Посебне коморе Врховног суда и Уставни суд у Приштини одбили њихове тужбе.

- Реч је о парцелама надомак манастирске економије и изнад светиње а које су годинама уназад својатале и користиле две албанске фирме, због чега је својевремено и игуман ове светиње Сава Јањић казао да манастир представља препреку неким личним интересима - говоре Срби са КиМ.

Осим неспровођења судске одлуке о повратку имања светињи, недавног скидања, односно померања са "Гуглове" мапе, али и недавне изјаве премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија усмерене против српске светиње, Високи Дечани били су од 1999. небројено пута на мети напада Албанаца. Осим оружаног напада у јуну 1999, манастир се у фебруару и јуну 2000. године нашао на мети чак и минобацача.

ПРАВНА СИГУРНОСТ

Године које су прошле од доношења пресуде Уставног суда, како је то недавно приметио шеф мисије ЕУ у Приштини Томаш Суниог, не умањују потребу за њеним спровођењем:

- Појачава се та иста потреба, као и примена начела правне сигурности.

ОТВОРЕН ЗА СВЕ ЉУДЕ ДОБРЕ ВОЉЕ

СРЕДИНОМ протекле седмице Високе Дечане посетиле су дипломате из 20 земаља, које бораве на КиМ, а тим поводом манастир се огласио на свом твитер-профилу поруком да светиња дочекује све људе добре воље:

- Заиста је било велико задовољство у манастиру Високи Дечани дочекати дипломате из више од 20 земаља. Као седам векова стара светиња Српске православне цркве, коју је подигао Свети краљ Стефан Дечански, наш манастир и даље дочекује све људе добре воље.

НА ЛИСТИ УГРОЖЕНИХ

УГЛЕДНА европска невладина организација за културну баштину "Европа ностра" прогласила је априла 2021. српску светињу за један од седам најугроженијих споменика културе у Европи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

МЕДВЕДЕВ ОШТАР: Томе се ближи крај, пукла је љубав - Пољаци су бесни, Европљани не желе Украјинце