ПОТПИСАН ПЛАН О ЗАШТИТИ "ДЕЦЕ УЛИЦЕ": Ефикаснија заштита деце чији се живот и рад одвија на улици

Новости онлајн

25. 05. 2022. у 15:42

МИНИСТАР унутрашњих послова Александар Вулин, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић, министар за бригу о породици и демографију Ратко Дмитровић, републички јавни тужилац Загорка Доловац и заменик градоначелника Града Београда Горан Весић потписали су данас План о заштити деце у уличној ситуацији у Републици Србији од насиља, занемаривања и искоришћавања.

ПОТПИСАН ПЛАН О ЗАШТИТИ ДЕЦЕ УЛИЦЕ: Ефикаснија заштита деце чији се живот и рад одвија на улици

Фото: МУП

На иницијативу министра Александра Вулина, 2014. године, у време када је био министар рада, започет је рад на решавању овог проблема и свим центрима за социјални рад наложено је тада да формирају локалне интерсекторске тимове за заштиту деце која живе и раде на улици како би се ефикасније решавао њихов проблем. Резултат заједничког рада је и План, који је потписан данас.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин је рекао да је МУП можда најмање важан у овом споразуму, јер је он орган репресије, да је, када проблем дође до МУП-а, обично већ касно и поручио родитељима да никада не допусте да им полиција васпитава децу.

- Деца која се налазе на улици нису деца чији ћемо проблем решити тако што ћемо окречити свратиште и обезбедити више хране и одеће. Тиме смо некада, осим што смо учинили људски лепу ствар, заправо помогли онима који их експлоатишу и искоришћавају. 

На проблем "деце улице" морамо одговорити системом - од пооштрене законске регулативе, радом полиције која када види дете просјака алармира социјалног радника, али и потражи оног ко је то дете извео на улицу, до државе која ће обезбедити услове да се ојача породица или, уколико је то немогуће, смести дете у институцију, јер боље да буде у институцији, ма како то непопуларно звучало, него да дете буде са породицом која га суштински неће”, рекао је министар Вулин.

Фото: МУП

Истакао је да верује да држава може јединствено да одговори и да се проблем „деце улице“ може решити. 

- Потпуно сам сигуран да цела држава заједно може да склони баш свако дете са улице - поручио је министар Вулин.

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић поручила је да су сви капацитети Републике Србије усмерени ка стварању услова да сва деца буду безбедна, срећна и да стасају у успешне и задовољне људе, као и да су брига о деци, њихово безбрижно детињство и боља будућност основни покретач свих активности Владе Републике Србије.

- Драго ми је што смо овде сви заједно и што шаљемо поруку јединства и одлучности да спречимо сваки облик и покушај злостављања, занемаривања, насиља и експлоатације над децом - поручила је проф. др Кисић.

Министар за бригу о породици и демографију Ратко Дмитровић истакао је да се држава данас обавезала да учини све да децу заштити од улице, од свега негативног што се тим простором ваља и прети.

- Држава ће учинити што је у њеној моћи, свакако и министарство које овде представљам, али то за спас детета од улице није довољно. Ово је битка појединца, родитеља, породице, наставника и учитеља, социјалних радника... овде не сме да буде публике, посматрача. Свако дете које улица привуче у своје окриље, пораз је свих нас. Верујем да ћемо у времену пред нама, у овој борби бележити све више победа, односно све више деце отете од загрљаја улице - рекао је министар Дмитровић.

Републички јавни тужилац Загорка Доловац је рекла да се Републичко јавно тужилаштво, као један од партнера, у циљу обезбеђивања брзе и ефикасне интерресорске сарадње укључило у организацију активности предвиђених потписаним Планом. Имајући у виду да су деца у уличним ситуацијама изложена појачаном ризику да постану жртве различитих кривичних дела, нарочито кривичних дела запуштања и злостављања малолетних лица, насиље у породици, у складу са својим овлашћењима, јавно тужилаштво, предузима низ активности првенствено на плану ефикасног кривичног гоњења учинилаца кривичних дела, али и унапређења положаја жртава, са посебним акцентом на заштити деце, у складу са Закоником о кривичном поступку и наравно Законом о малолетним учиниоцима кривичних дела и кривичноправне заштите малолетних лица.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић је нагласио да је Београд прва локална самоуправа која је ушла у овај програм, да у престоници око 500 деце ради на улици и да се нада да ће то бити подстрек и за друге локалне самоуправе.

- План је значајан јер омогућава интерресорну сарадњу и помаже да деца добију потпуну заштиту. Једно је тренутна реакција, склањање са улице, а друго је трајна брига о њима како би они постали добри и угледни чланови заједнице. Ниједно дете не заслужује да буде на тај начин запостављено као што су деца која се налазе на улици. План је да обезбедимо брзу и ефикасну интервенцију свих нас који смо потписници, како бисмо спречили да деца постану жртве насиља, искоришћавања, занемаривања - поручио је Весић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИЗ ЈАДРАНА ВРЕБАЈУ 54 ВРСТЕ АЈКУЛА: Ево које су најопасније - десетак напада је забележено