"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Јајне ћелије куповаћемо из Шпаније

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

24. 05. 2022. у 08:00

ПРВЕ донорске репродуктивне ћелије у Србију би могле да стигну из банке јајних ћелија и сперматозоида у Шпанији, сазнају "Новости". То ће омогућити паровима који сада одлазе на биомедицински потпомогнуту оплодњу са донираним репродуктивним ћелијама, у највећем броју у Чешку, Грчку и Северну Македонију, да ту процедуру ураде у клиникама у Србији.

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Јајне ћелије куповаћемо из Шпаније

Фото К. Михајловић

У почетку ће донорске ћелије, исто као и у иностранству, морати сами да финансирају, мада постоји могућност, како нам је потврђено, да се касније и то уврсти у трошкове које, као и поступке БМПО, по утврђеним критеријумима, покрива здравствено осигурање.

Доцент Предраг Саздановић, државни секретар у Министарству здравља, открива, за "Новости", да су преговори са банком репродуктивних ћелија из Шпаније у завршној фази.

- Очекујемо да ће за две недеље бити потписан уговор са банком из Шпаније, а касније, према сличном моделу са још две банке у Данској, са којима, такође, преговарамо - каже др Саздановић.

Финални елементи уговора се још утврђују, па се према речима др Саздановића, још не зна финансијска конструкција за коришћење репродуктивних ћелија. Са банком у Шпанији, а касније вероватно и са две у Данској, уговор ће потписати Клиника за гинекологију и акушерство Универзитетског клиничког центра, у оквиру које од 2018. године постоји банка репродуктивних ћелија али, нажалост, у Србији нема донора.

Према незваничним сазнањима, Управи за биомедицину до сада је поднето око 100 захтева за увоз репродуктивних ћелија, али ће они, ако подносиоци испуњавају критеријуме, моћи да се реализују тек када се институционализује увоз сперматозоида и јајних ћелија.

- Увоз и извоз репродуктивних ћелија, ткива и органа строго је дефинисан нашим законом, као и европским директивама, и то је разлог што дуго трају преговори са иностраним банкама репродуктивних ћелија - каже доцент Саздановић. - Сарадња са међународним банкама представља квалитативни искорак у БМПО и помоћ паровима, код којих је регистрован изостанак репродуктивних ћелија, односно сперматозоида или јајних ћелија.За почетак ће корисници ћелије из увоза сами плаћати, а након извесног времена, када се процени епидемиолошки статус оваквих здравствених потреба, може се прећи на плаћање о трошку Републичког фонда здравственог осигурања.

У страним клиникама, било да иду у Чешку, Грчку или Македонију, парови из Србије, или жене без партнера, којима је од 2019. године у Србији такође омогућена вантелесна о трошку државе, донацију сперматозоида плаћају око 500, а јајних ћелија око 3.000 евра, плус трошкове самог поступка БМПО. Сада ће, ако се репродуктивни материјал увози, поступак бити јефтинији, јер до навршене 42. године жене, ако су испуњени и медицински критеријуми, вантелесну финансира држава, а плаћаће се додатно само јајна ћелија или сперматозоиди. Раније је најављено да ће старосна граница за ВТО о трошку осигурања бити померена на 45. година, али то још није дефинисано правилником.

- Успостављањем званичне сарадње са страним донорским банкама избегава се потреба да се парови из Србије од стерилитета лече у центрима за БМПО у Прагу или Солуну, где су до сада најчешће ишли - каже доцент Саздановић. - У строго индикованим случајевима, по европским правилима, која су интегрисана и у наш закон, примењиваће се искључиво трајно непознато донорство.

За конкретан пар, репродуктивни материјал ће, у специфичним, контролисаним условима, стизати у банку при Клиници за гинекологију и акушерство УКЦС, а пар ће онда моћи да га користи у државним и свим приватним клиникама за БМПО које имају уговор са РФЗО. На том списку је за ову годину 13 приватних клиника.

ЗА СВАКОГА ДРУГИ ДОНОР

ПРЕМА европској регулативи, а и према нашем Закону о БМПО, прати се свака донација, што значи да репродуктивни материјал једног донора не може бити коришћен више пута у истој земљи. Значи, различити примаоци не могу добити материјал истог донора. Само у случају да се са донорским материјалом оствари трудноћа и роди дете, и да рецимо мајка жели још потомака, може се користити сперма истог донора. Али, ако после првог не жели још деце, преостали материјал се уништава.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ЕСТРАДНИ ПЕНЗИОНЕРИ: Ко преживљава, а ко прима 2.200 евра?