МАЈМУНСКЕ БОГИЊЕ НИСУ ВЕЛИКА ПРЕТЊА: Вирусолог др Миланко Шеклер о болести због које се шири паника у Европи

Е. В. Н.

23. 05. 2022. у 07:00

МАЈМУНСКЕ богиње се не преносе лако, а примећено је да највише од ове болести оболевају мушкарци од 20 до 40 година, који су били у блиском контакту са другим зараженим мушкарцем, рекао је вирусолог и микробиолог Миланко Шеклер.

МАЈМУНСКЕ БОГИЊЕ НИСУ ВЕЛИКА ПРЕТЊА: Вирусолог др Миланко Шеклер о болести због које се шири паника у Европи

Фото Принтскрин / РТС

Он је истакао да уколико вирус и стигне у Србију, нема разлога за бригу, јер смртности од мајмунских богиња у Европи готово и да нема, а фармаколошка терапија делује на адекватан и ефикасан начин.

Подсетио је да резервор за мајмунске богиње нису мајмуни, како се може претпоставити, јер ове врсте оболевају подједнако као и људи, већ резервоар ове болести представљају многобројне врсте глодара које живе у западној и централној Африци.

Навео је да су се први људи заразили вирусом мајмунских богиња 70-их година, док је први случај код мајмунске врсте био 1958. године.

- Овај вирус не изазива велике проблеме код људи, пре свега зато што се тешко преноси. Значи није тако инфективан и врло мали проценат људи, од укупног броја особа које су биле у контакту са оболелим, разболи се - нагласио је Шеклер.

На питање који су симптоми и да ли има разлога за бригу, с обзиром на то да је манифестација ове болести на кожи "застрашујућа", вирусолог је казао да се у обзир мора узети и једна необична околност, а то је да су сви оболели до сада мушкарци од 20 до 40 година старости.

Рекао је да је установљено да је одређени број тих мушкараца био у блиском контакту са другим оболелим мушкарцем, прецизирајући да "када каже у блиском контакту, мисли на хомосексуалце".

Шеклер сматра да када се и ова чињеница узме у обзир тек онда има мање разлога за панику и страх, а, како је поновио, потврђено је и да се вирус тешко преноси.

- Највише што је до сада оболело људи, то је по пар стотина њих, најчешће у западном и централном делу Африке - рекао је Шеклер.

Истакао је да су многе ствари упитне када је реч о мајмунским богињама, попут тога зашто у неким земљама има велики број заражених, док се у другим спорадично зарази по неколико мушкараца и додао да је кључно питање зашто нема случајева заражених жена.

Шеклер је рекао и да вируси богиња врло слабо мутирају будући да је реч о ДНК вирусима, за разлику од короне која је РНК вирус.

ДО САДА ПОТВРЂЕНА 92 СЛУЧАЈА

БРОЈ потврђених случајева мајмунских богиња повећан је на 92, каже Светска здравствена организација (СЗО), и додаје да до сада није забележен ниједан смртни случај. Случајеви су до сада потврђени у 12 неендемских држава чланица, а нису повезани са путовањем у ендемска подручја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

РУСИ ПОТВРДИЛИ: Тржни центар је погођен, али није наша грешка