ОБЕЛЕЖЕНА ХРАМОВНА СЛАВА: У храмовима светог Николе у Приштини и Бањској код Вучитрна на Космету

Д. З.

22. 05. 2022. у 14:12

УЗ СЛАВСКУ литруију и у присуству вее броја верника него иначе, у храмовима светог Николе у Приштини и Бањској код Вучитрна обележена је храмова слава светог Николе.

ОБЕЛЕЖЕНА ХРАМОВНА СЛАВА: У храмовима светог Николе у Приштини и Бањској код Вучитрна на Космету

FOTO: Privatna arhiva

У приштинској цркви, једином живом храму у овом граду, на обележавање славе присуствовали су расељени који су аутобусима прстигли из Ниша, Београда и друих градова у централој Србији.

- Сваке недеље и сваког празника овде се служи света литурггија али на које долази на жалост мали број верника. Зато не смемо дозволити да у овој цркви заћуте звона и престане да се служи литургија. Све док се чује глас нашег језика у овом граду и док се чује звоно на овој светињи знајте да ништа није изубљено - поручио је свештеник Синиша Арсић старешина овог храма док расељени из града нису скривали радост због посете цркви у којој су се молили, крстили, венчавали.

И у Цркви Светог Николе у Бањској код Вучитрна, поводом рамовне славе служена је литурија којој је поред верника присуствовао председник Српске листе и министар за заједнице и повратак Горан Ракић са шефом посланичког клуба Српске листе Игором Симићем, представницима Канцеларије за КиМ, начелником Косовског округа Срђаном Поповићем, представницима општине Вучитрн као и представницима словеначког КФОР-а.

- Драго ми је да данас видим оволики број верника на обележавању празника. Светиње су одувек биле место сабрања српског народа, тако ће бити и убудуће. Наша је обавеза да чувамо веру и традицију јер једино тако можемо сачувати наш идентитет. Ја сам обећао да ћемо помоћи Бањску и Гојбуљу на различите начине, а једно од тих обећања се полако реализује. Радови на парохијској сали у порти ове цркве, коју финансира Министарство за заједнице и повратак су при крају и ми ћемо је врло брзо предати на коришћење - рекао је министар Ракић додајуи да је свако улагање у цркву ојачава темеља српског народа на овим просторима и да ће се увек залагати да се црква и црквени објекти обнављају и помажу.

БОНУС ВИДЕО:

Директорка библиотеке из Грачанице: Жеља да покажу припадност држави Србији јача од свих страхова

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КО ЈЕ ТЕЛОХРАНИТЕЉ МАКСИМ? Сенка Зеленског - од оптужби због везе с моћним олигархом, до шефа Службе безбедности