ЖРТВЕ ЗА БОРОВИЋА ИЗМИШЉЕНЕ: Након оптужнице за ракетирање избеглица на Петровачкој цести и код Сводне 1995, огласио се један оптужени

Ј. КЕРБЛЕР - С. Ј. МАТИЋ

21. 05. 2022. у 11:00

ОДЛУКА српског Тужилаштва за ратне злочине да подигне оптужницу против четири висока официра, пилота хрватског ваздухопловства, Владимира Микца (67), Зденка Радуља (69), Жељка Јеленића (69) и Данијела Боровића (64), због 13 убијених и 24 рањених цивила у нападима хрватских авиона на избегличке колоне Срба 7. и 8. августа 1995. на Петровачкој цести и код Сводне (оба места на територији БиХ) - изазвала је буру реакција у хрватској јавности.

ЖРТВЕ ЗА БОРОВИЋА ИЗМИШЉЕНЕ: Након оптужнице за ракетирање избеглица на Петровачкој цести и код Сводне 1995, огласио се један оптужени

Фото: Printscreen ТВ АП

Огласили су се Министарство бранитеља, министар правосуђа и управе Иван Маленица, који је рекао да из Београда нису добили званично обавештење и да су за све сазнали из медија, помоћник начелника Главног штаба ОС Хрватске и заповедник А тима у време "Олује" генерал Павао Миљавац, али и један од оптужених - Данијел Боровић.

У исповести коју је јуче објавио загребачки "Јутарњи лист", Боровић, представљен као "легендарни пилот" и учесник у свим "важнијим операцијама хрватске војске до краја Домовинског рата", срамно отпужује Србију да "измишља" и један од највећих ратних злочина назива "наводним".

- Догађаји које спомињу провлаче се кроз медије већ десетак година. Ја сам стално присутан, стално нас вуку кроз блато. Нисам учествовао у издавању наредби, а после прелета 1992. границу са БиХ нисам пролазио ни аутом - тврди Боровић.

За њега, чак и ако постоје докази, нема основа за правни поступак:

- "Олуја" је легитимно призната у Хагу, зна се ко је агресор, а ко је нападнут. Ја нисам крив.

Осим што негира оно за шта је оптужен, Боровић ниподаштава оптужницу и рад наших правосудних органа, а смрт 13 убијених српских цивила квалификује као "наводни догађај". За њега је, такође, смрт српских цивила "потпуно непознат догађај" и прича која се, како каже, "знала спомињати у медијима". Но, ни то му није довољно, па Боровић наводи да у бомбардованој колони нису били цивили него да је била "мешовита" јер су у њој били и припадници војске РСК који су се повлачили са цивилима.

Српска оптужница против Боровића и његових колега, међутим, и не говори да су они извршиоци већ да су у време злочина били на командним положајима и наредили ове нападе.

Према оптужници, у коју су "Новости" имале увид, Јосип Чулетић, који је тад био начелник штаба Хрватског ратног ваздухопловства и руководилац Центра оперативног руковођења ХРЗ и ПЗО, наредио је нападе Владимиру Микцу и Зденку Радуљу. Микац је, потом, наредио Жељку Јеленићу авионски напад на избегличку колону, која се кретала у рејону Петровачке цесте где није било никаквих оружаних сукоба (путем Босански Петровац - Кључ). Радуљ је исто наређење издао Данијелу Боровићу, али за напад на колону код Сводне, на путу Босански Нови - Приједор. Јеленић је затим наредио пилоту, којег српски органи нису идентификовали, да изврши напад, што је он и учинио 7. августа 1995. у поподневним часовима. "Мигом 21" прелетео је колону на Петровачкој цести, окренуо се, поравнао са њом и испалио ракете С-24. Дан касније исти маневар и ракетирање су извела двојица Н. Н. пилота по наређењу Данијела Боровића у месту Сводна на другу колону избеглица. Ни у једној колони није било војних формација, оклопних возила, тенкова или тешког наоружања. Овим су четворица оптужених извршила ратни злочин над цивилним становништвом.

Поред предложеног испитивања великог броја сведока, Тужилаштво за ратне злочине је уз оптужницу предало и велики број борбених докумената и извештаја о борбеним дејствима Хрватског ратног зракопловства и других јединица из свих нивоа командовања Хрватске војске, обавештајних извештаја Обавештајне управе Хрватске војске, фото и другу документацију Хрватске војске, бројни видео и фото материјал, као и налазе и мишљење вештака.

ЈЕЗИВА ИЗЈАВА МИЛАНОВИЋА

НЕЗАВИСНА посланица у хрватском сабору Каролина Видовић Кришто затражила је од председника и премијера Зорана Милановића и Андреја Пленковића да Хрватска блокира преговоре Србије о приступању ЕУ, након што је у Београду подигнута оптужница против четири хрватска официра, због њихове улоге у гранатирању избеглица на Петровачкој цести и код Сводне.

Говорећи о томе треба ли условљавати улазак Србије у ЕУ, Милановић је јуче рекао:

- Они јесу условљени. Нема друге. Фућка се фашисти из Шведске шта пише у предусловима. То може једино Хрватска, поверенство које је Сабор основао, а никад није сазвао. Покушаваш стално Србији помоћи и онда се чуде што су их Немци бомбардовали.

"КУБОВИ"

ОГЛАСИО се јуче и генерал Павао Миљавац, који је током "Олује" био помоћник начелника Главног штаба ОС Хрватске и заповедник А тима:

- До у детаљ се сећам да та колона није била само избегличка. Са народом је бежала и српска војска, а у колони су превожени и руски противваздушни системи "Куб" које су наши пилоти у надлетању врло брзо уочили. То оружје било је опасно за наше авионе, будући да се ради о руским ракетама средњег домета са два навођена радара у себи.

И СРБИЈА ИМА ПРАВО ДА СУДИ

ХРВАТСКА често спочитава Србији да нема право да суди за ратне злочине њеним држављанима, али према Четвртој женевској конвенцији о заштити грађанских лица за време рата, из 1949, наводи се да је свака држава, која је потписница, дужна да проналази осумњичене да су извршили или наредили да се изврши нека од тешких повреда цивила. Потписница је, такође, обавезна да их изведе пред своје судове, без обзира на држављанство осумњичених, а може и, уколико то жели, да их преда на суђење другој држави заинтересованој у судском гоњењу, уколико та земља располаже довољним доказима против осумњичених.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЛАЖНИ КЛИЧКО: Дипфејк технологија насамарила европске званичнике