СРБИ ЋЕ НА СЛОБОДУ КАДА ПРОМЕНЕ ТОН: Председник Механизма у Хагу Кармелл Ађијус не пушта из затвора ни после две трећине одслужене казне

С. Ј. - С. С. Р.

21. 05. 2022. у 09:11

НИСАМ убеђен да се Павковић бавио критиком злочина за које је осуђен или да је његово кајање искрено. Давао је више интервјуа у 2019. и 2020. години током којих је оспорио кривичну одговорност, тврдио да је неправедно осуђен, вређао Албанце и величао Војску Југославије... Тон интервјуа је забрињавајући. Признајем да су финске затворске власти процениле Павковићево понашање у затвору позитивним.

СРБИ ЋЕ НА СЛОБОДУ КАДА ПРОМЕНЕ ТОН: Председник Механизма у Хагу Кармелл Ађијус не пушта из затвора ни после две трећине одслужене казне

Кармел Ађијус / Фото ЕПА

Овим речима председник Механизма за кривичне санкције у Хагу Кармел Ађијус одбио је пре два дана захтев генерала Небојше Павковића да буде пуштен на условну слободу, а на основу одлежане две трећине укупне казне на 22 године (овај услов за могућност изласка из затвора стекао је још 28. августа 2020. године).

Тако се још један српски осуђеник заглавио у Ађијусовом ситу, у које је чак увео и "вербални деликт" као разлог непуштања на слободу, па кроз њега ретко ко може да се провуче у последње време.

На тасу не могу да превагну ни добро владање током робије, ни лоше здраствено стање великог броја осуђеника, па чак ни то што их државе у којима служе казну "избаце" из затвора и врате у Схевенинген, јер по њиховом законодавству затвореник не може бити толико иза решетака. Тако је Данска "отказала" гостопримство бившем шефу Кризног штаба Аутономне области Крајина Радославу Брђанину, уз образложење да по закону ове земље не може да буде у затвору више од 20 година. Он сада у Схевенингену чека да ли ће му бити одобрено да изађе на слободу, јер је одслужио две трећине казне (осуђен на 30, а у затвору је дуже од 22 године). Једна молба му је већ одбијена, као и Властимиру Ђорђевићу, бившем начелнику Ресора јавне безбедности и Радивоју Милетићу, генералу Војске РС. И генералу Радиславу Крстићу две трећине казне од 35 година су истекле у марту ове године, па се чека раслет.

Адвокат Тома Фила који је често био у судници у Хагу каже за "Новости" да Ађијус тражи да се свако од њих покаје на њему адекватан начин.

- Да кажу да се кају, да су криви за све. А подсећам да су се у судници сви они бранили да нису криви. И сада пошто су издржали казну треба да иду и да вичу да су криви, да дају интервјуе у којима то говоре - објашњава Фила. - Оваквим понашањем он покушава да да легитимитет Хагу.

Са друге стране, Фила сматра да је непуштање затвореника на слободу можда и освета за то што наша земља не жели да изручи радикале Вјерицу Радету и Петра Јојића, које Хаг тражи за непоштовање суда. Иначе, према Закону о сарадњи са Хагом, наша земља је у обавези да испоручује само оптужене за ратне злочине, не и за друга дела.

Адвокат Новак Лукић је у више наврата истицао да је Ађијус врло ригидан када је реч о захтевима за пуштање на привремену слободу, а није везан ни роковима, па може да одлучи било ког дана или за годину.

Иначе, тренутно српски држављани који су осуђени у Хагу служе казне у Немачкој, Великој Британији, Пољској, Француској, Естонији, Италији, Норвешкој...

УОБИЧАЈЕНА ПРАКСА У СВЕТУ

ДОК је на челу Трибунала у Хагу био Теодор Мерон, углавном се примењивала пракса да се излази на слободу после две трећине казне.

- Суд када изрекне казну од 30 година, зна се да је то 20 у затвору. Када се у свету изрекне доживотна, то значи да је 26 година у притвору. Рачуна се да је доживотна као 40 година и ови затвореници после 26 могу да траже да иду на слободу - објашњава Фила.

И БРИСЕЛ МЕРИ ИЗЈАВЕ

ЗАНИМЉИВО је и да тон о Хагу мере и бирократе у Бриселу. У последњем извештају Европске комисије о владавини права политичарима се спочитава да дају јавни простор хашким осуђеницима да износе своје ставове у којима критикују суд. Овакво "понашање", како су навели, може да нас успори на путу ка ЕУ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

САЗНАЈЕМО! Вест коју је Вучић заборавио да саопшти: 100.000 људи који су добили ваучере од 5.000, добиће још 10.000 динара