ВЕКОВИ СТАЛИ НА ВЛАСИНИ: Стари млин у центру Власотинца прави туристички бисер, објекат саграђен 1893. године данас под заштитом државе

Игор Митић

16. 05. 2022. у 10:53

КАДА је 12. јула 1893. године постављао камен темељац за изградњу млина у центру Власотинца трговац и индустријалац Гаврило Поповић није могао ни да наслути да ће та грађевина постати симбол ове вароши, а да ће млин задржати првобитни изглед и после 130 година од почетка његове изградње. Стари млин на Власини споменик је традиционалне архитектуре и један је од најрепрезентативнијих индустријских објеката у Србији.

ВЕКОВИ СТАЛИ НА ВЛАСИНИ: Стари млин у центру Власотинца прави туристички бисер, објекат саграђен 1893. године данас под заштитом државе

Фото Игор Митић

У њему је сачувана и аутентична опрема набављена 1912. године. Све машине купљене су у Аустрији и Немачкој, а ваљне столице су у Власотинце стигле из Дрездена. Годину дана раније у млин је уграђен генератор од 20 киловата, па је Власотинце добило и прво електрично осветљење. За то је коришћена снага реке Власине и вода која пролази испод млина.

- Он и сада може да буде пуштен у рад и да само љуља. То ми је задовољство. Светло у млину и џакови пуни брашна. Шта год да буде трудићемо се да му сачувамо аутентичан изглед и опрему коју ће људи моћи да виде. Оплеменићемо простор сликама из тог доба и сувенирима да би гости Власотинца могли нешто да понесу са собом за успомену - каже Марија Коцић, власница млина.

Њена породица га је купила 2009. године. Пре тога је променио неколико власника. Грађен је у више фаза и за релативно кратко време је од млина примитивнијег типа постао модеран индустријски објекат каквих је било мало у тадашњој држави. Први спрат завршен је 1906. године. Четири године касније подигнут је и други спрат, док је првобитни капацитет са шест повећан на 15 тона дневно.

Марија Коцић / Фото Игор Митић

- Поповићи су 1924. године продали млин Кредитној банци, а у послератно време он постаје део друштвеног предузећа "Умипек" из Лесковца. Млин је у међувремену мењао власнике, док нисмо одлучили да га купимо и учинимо делом наше породичне пекарске традиције и да тако заокружимо процес производње - објашњава наша саговорница која је у то време у својој пекари запошљавала 40 радника.

Тако се у млину, после дуге паузе, поново млело брашно. Радио је непуне три године, али је онда морао да буде затворен. Марија је била власница прве приватне пекаре у Власотинцу и тим послом се веома успешно бавила пуних 26 година.

- Са покојним супругом сам целог живота била у предузетништву. У великој поплави 1988. године изгубили смо све што смо имали. Остали смо без куће, локала, приватног сервиса, у којем је муж радио, и поново почели од почетка. Радили смо и ноћ и дан - прича Марија - Престала сам пре две године, али ниједну пекарску машину продала нисам. Тај посао и кредит ми је омогућио куповину млина, а сада ми је велика главобоља, јер гледам како пропада, а за обнову је потребно много новца - истиче Марија.

Фото Игор Митић

Њен приоритет је да обнови фасаду млина и нада се да би можда у томе могла да добије неку помоћ државе. На одличној је локацији за хотел, а пружа и много других могућности. Сигурна је да ће њени наследници знати да определе његову намену, али и да ће се трудити да сачувају аутентичан изглед објекта на који су сви Власотинчани веома поносни. Марији се и даље "у глави стално врти пекарство", па није искључено ни то да стари млин у Власотинцу поново почне "да љуља".

СВЕДОК ВРЕМЕНА

ГРАДИТЕЉ млина Гаврило Поповић обогатио се тргујући вином, ситном стоком и мешовитом робом. Био је писмен човек што је за тадашње прилике била реткост. Власотинце краси и његова вила. Саградили су је 1910. године црнотравски печалбари из Рупља. Вила је била и интернат за ратну сирочад, па јој је тај назив остао до данас. Враћена је Поповићима, а они су је продали локалној самоуправи. Обновљена је и сада се ту налази власотиначки Центар за социјални рад.

ГРАДИТЕЉСКО НАСЛЕЂЕ

Наташа Ђокић Живковић / Фото Игор Митић

СТАРИ млин је саставни део туристичке туре под називом "Стазама градитељског наслеђа Власотинца".

- Овде је завршна тачка нашег обиласка. Надомак млина је и брана и градско језеро, па посетиоци, осим у градитељским, уживају и у природним лепотама овог места. Са породицом Коцић радићемо на томе да туристима омогућимо да уђу у млин и да виде опрему која је дуже од 100 годину била у функцији што је такође својеврсна туристичка атракција - наглашава Наташа Ђокић Живковић, директорка Туристичке организације Власотинце.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

МЕДВЕДЕВ ОШТАР: Томе се ближи крај, пукла је љубав - Пољаци су бесни, Европљани не желе Украјинце