У СРБИЈИ ОД СИДЕ УМРЛО ВИШЕ ОД 2.000 ОСОБА: Дан сећања на преминуле од ХИВ инфекције обележава се 15. маја

И. К.

13. 05. 2022. у 15:38

У НЕДЕЉУ, 15. маја, обележава се Дан сећања на преминуле од ХИВ инфекције.

У СРБИЈИ ОД СИДЕ УМРЛО ВИШЕ ОД 2.000 ОСОБА: Дан сећања на преминуле од ХИВ инфекције обележава се 15. маја

Фото З. Јовановић

Од почетка пандемије ове заразе, од осамдесетих година прошлог века, битку са њом изгубило је 36 милиона људи широм света. Само у Србији, од 1984. до краја 2021. године од последица инфекције ХИВ-ом преминуло је 2.119 особа или 48 одсто од свих ХИВ позитивних.

Доктор Јелена Јанковић, помоћница министра здравља, рекла је да се ове године планира усвајање новог Акционог плана и стратегије за борбу против ХИВ-а који ће да важи од 2021. до 2025. године:

- Упоредо са тим радимо и на креирању водича за лечење ове инфекције као и за примену терапије у случају заштите од заразе ХИВ-а (ПрЕП) и оних лекова који се примењује након контакта са вирусом (ПЕП).

Помоћница Јанковић подсетила је да је за спречавање ширења ове инфекције кључно да се ХИВ позитивни открију на време, јер једино на тај начин применом лекова могу да спрече да се разболе и да преносе вирус даље:

- У Србији је већ дужи низ година омогућено добровољно и анонимо тестирање на ХИВ без здравствене књижице у сва 24 Завода за јавно здравље широм земље.

Према подацима Института за јавно здравље Србије, од 1984. до 2021. године регистроване су 4.372 особе инфициране ХИВ-ом.

- У 2021. години од 49 новозаражених, 22 особе су из Београда, 11 из Војводине, а њих 16 из осталих делова Србије - рекла је Данијела Симић, епидемиолог Института за јавно здравље Србије. - Од 14 особа умрлих од сиде током 2021. године, 13 су били мушкарци, а у Београду је регистрована чак половина умрлих.

Епидемиолошкиња Симић рекла је и да у односу на начин преношења највећи број умрлих регистрован је међу хомосексуалцима, и тај удео у процентима износи чак 80 одсто од свих начина заражавања.

Професор др Јован Ранин, инфектолог Универзитетског клиничког центра Србије, рекао је да када се ХИВ открије на време помоћу савремене терапије са овом инфекцијом може дуго и здраво да се живи и да се не преноси даље.

Иновативни лекови

Министарство здравља недавно је најавило да ће током ове године на позитивну листу лекова бити укључено и неколико најновијих за лечење ХИВ инфекције.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

РУСИ ПОТВРДИЛИ: Тржни центар је погођен, али није наша грешка