БОЉЕ ПОСЛОВАЊЕ ПИО ФОНДА ОД ПОЧЕТКА ГОДИНЕ: Наплаћено више доприноса него лане

Novosti online

13. 05. 2022. у 11:55

Доприноси за пензијско и инвалидско осигурање од јануара до априла већи су за три милијарде динара него што је предвиђено Финансијским планом ПИО Фонда, што је 1,45 одсто више од планираног. У односу на исти период лане, за прва четири месеца ове године наплаћено је више за 15,3 милијарде динара.

БОЉЕ ПОСЛОВАЊЕ ПИО ФОНДА ОД ПОЧЕТКА ГОДИНЕ: Наплаћено више доприноса него лане

Фото Новости

Како наглашавају у ПИО наставља се и тренд повећања изворних у укупним приходима Фонда, односно повећање учешћа доприноса у финансирању пензија, а сразмерно томе смањују се дотације.

- Број пријављених на обавезно социјално осигурање, у последњих годину дана повећан је за 90.521 осигураника, а чак 86.571 новозапослених је ван јавног и само 3.950 осигураника у овом сектору - кажу у ПИО.

Поред повећаног броја пријављених, наставља се и тренд повећања зарада, што утиче на висину наплаћених доприноса. Последњи званичан статистички податак из фебруара показује да је просечан износ нето зараде у Републици 70.605 динара, а тачно годину дана раније био је 62.280 динара, што значи да је, постигнуто номинално повећање за 13,4 осто.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПЛЕМИЋКО ПОРЕКЛО Ово је право презиме Ирфана Менсура - моћан разлог зашто га је променио: Родитељима није сметало