ДРАГИН ПЕЧАТ ВАСКРСАО ИЗ ОЏАКА: Историјском музеју Србије Мирослав Млинар поклонио вредан дар везан за последњу краљицу лозе Обреновић

Миљана Краљ

12. 05. 2022. у 11:10

ОД СВЕГА што је имала краљица Драга Обреновић, до пре годину дана, Историјски музеј Србије чувао је само два њена писамца са ковертом, а онда је на аукцији купљен њен вредан монограм, урађен у једној јувелирници у Београду, непосредно пред Мајски преврат, а откупили смо из Швајцарске и комплетну документацију њене сестре Ане Луњевице.

ДРАГИН ПЕЧАТ ВАСКРСАО ИЗ ОЏАКА: Историјском музеју Србије Мирослав Млинар поклонио вредан дар везан за последњу краљицу лозе Обреновић

Фото Приватна архива

Као круна свега, недавно ме је позвала министарка културе Маја Гојковић, да ми саопшти како ће Мирослав Млинар, поклонити музеју и печат краљице Драге!

Ово, за "Новости", открива Душица Бојић, директорка Историјског музеја Србије (ИМС), у чијој канцеларији је јуче, Млинар, јавности познат као политички активиста, спортски радник (тренутно потпредседик женског фудбалског клуба Црвена звезда), али и велики хуманиста који је, ризикујући свој живот, спасавао раднике РТС из бомбардоване зграде у Абердаревој, као и страдалнике поплава у Обреновцу, потписао уговор о поклону печата у облику женске фигуре, израђеног код бечких златара и опточеног драгим каменчићима.

- За постојање овога печата нисмо ни знали - наставља Бојићева, која је, како прича, одмах после састанка са министарком позвала дародавца.

Фото М. Анђела

- Печат ће ући у збирку инсигнија нашег музеја. Ту се налазе круна, плашт, жезло и копча, Петра Првог Карађорђевића и накит Обреновића. На будућој сталној поставци у згради Старе железничке станице, добиће репрезентативно место уз Драгин монограм, кога она није стигла да добије за живота, од свога супруга, који је био наручилац.

И Драга и Александар, страдали су од завереника "Црне руке", пре него што је успео да јој уручи дар. Као у неком узбудљивом роману, и проналажење овог Драгиног печата, упућује на припаднике организације, који су 1903, у ноћи између 28. маја и 29. маја (по старом календару), свргли династију Обреновић, свирепим убиством краљевског пара.

Фото М. Анђела

Али, за дародавца место на коме га је пронашао, лично је вишеструко симболично, јер је управо пред пасажем Задужбине Николе Спасића, када се случајно затекао у Београду, на утакмици Црвене звезде, као младић, сада већ давне 1989, ту срео академика Јована Рашковића, који га је позвао на оснивачки скуп СДС... Када је прошао рат у Хрватској, у коме је изгубио 11 чланова фамилије, Млинар је емигрирао у Аустралију, па одлучио да се врати у Србију, у првим данима НАТО бомбардовања, са једанаестогодишњим сином и још нерођеном ћерком.

Фото М. Анђела

По окончању агресије, са завидним иметком стеченим у иностранству, одлучио је да се упусти у градњу тржног центра, у Кнез Михаиловој, данас познатог као "Миленијум", за кога је урадио и ентеријерски пројекат.

- Пронашао сам ту подрумски простор, који се налазио испод самог објекта задужбине са чувеним пасажом, где је некада био први трговински центар у југоисточној Европи, назван "Гранд базар", дело француских архитеката - присећа се Млинар.

- У доњем делу су се налазиле најбоље занатлије, које су радиле за Спасића, а у горњем су биле њихове момачке собе, јер није уговором дозвољавано да мајстори буду ожењени.

Све те приче сазнао је од комшије Љубише Ђорђевића, власника компаније "Стилски намештај Ђорђевић", који је ту рођен, и од свог оца уз занат наследио и предања из овог дела Београда. А многе још приче потичу од Грује педикира, ташнера Зорана, кројача Миткета... Према једној од њих у том кругу собу је имао и коњички мајор у краљевој војски Антоније Антић, млад и леп официр, са брчићима, који је био један од учесника Мајског преврата.

- Ту су се окупљали завереници, али пре свих Драгутин Димитријевић Апис, који је са њим био интиман, као и будући генерал Петар Живковић, за којег се сматра да му је и он био љубавник - наставља Млинар.

Фото М. Анђела

Додаје да постоје и претпоставке да је Живковић чак током Солунског процеса сведочио против Аписа, како би га се решио као ривала. Према речима нашег саговорника, Антић се, да би напредовао у служби и добио бенефиције, и оженио сестричином Аписа и са њом добио двоје деце. Интересантно је, и да Антоније, није желео да потпише приступницу Црној руци, иако је био са њима до краја.

Када је, у тим подрумским просторијама, почело рашчишћавање отпада таложеног цео један век, из нечег налик оџаку испао је смотуљак од јагњеће коже, у коме се поред два ножа и неких већ распалих докумената и фотографија, нашло и нешто што личи на шаховску фигуру. Опрао је загонети предмет и задивила га је његова деликатност и лепота:

у подножју је имао ћирилични монограм "Д", испод префињено урађене женске фигурине.

Испоставило се да је смотуљак испао управо из рупе у зиду која је водила до момачке собе Антонија Антића...

Мирослав Млинар и Душица Бојић, Фото М. Анђела

Уочи пандемије короне Млинар је оболео од тумора, прича нам, и тако ослабљени организам, после операције, напао је онда вирус, озбиљно му угризивши живот.

- Довезли су ме у болницу на Бежанијској коси, са изливом крви у мозак, без свести, без функције 80 одсто плућа, без функције јетре и са упалом срчаног мишића, и како је рекла докторка Марија Здравковић, директорка, нису знали како сам успео да преживим - каже Млинар, који је први позив после изласка из шок-собе добио од председника Александра Вучића, који се лично, као човек, заложио да га спасу.

У знак захвалности, желео је да управо њему, преко свог пријатеља адвоката Владимира Ђукановића, поклони Драгин печат. Добио је, међутим, објашњење да председник не може да прими такав дар, већ да би требало да се обрати Министарству културе, како би му се нашло место у музеју.

- За мога овоземаљског живота не бих могао да измаштам да овај печат доспе на боље место и у сигурније руке од Историјског музеја Србије - закључује Млинар.

 

КРАЉИЦЕ У ИСТОРИЈСКОМ МУЗЕЈУ

ПРЕ више од десет година Бранко Стојановић, поклонио је ИМС, све предмете везане за краљицу Наталију Обреновић, које је током читавог живота куповао. Имамо и део имовине краљице Марије, купили смо њен портрет, а код нас је и све што је Јелена Карађорђевић донела са собом - открива Душица Бојић.

- Предмети везани за краљицу Драгу допуњени су и оставштином њене сестре Ане Луњевице. Она је средином седамдесетих поклонила портрете деде Николе и бабе Ђурђије, које је урадио Марко Мурат, а сада је у музеј стигла прворазредна архивска грађа, где су фотографије, књиге, албуми, дневници њене друге сестре Јелене Петровић, документа, све што се налазило у њеној соби, у старачком дому у коме је провела своје последње дане.

Министарка културе Маја Гојковић предложила да се експонат нађе у Историјском музеју Србије

ИСТОРИЈСКОМ МУЗЕЈУ СРБИЈЕ И СВЕСТ ПОЈЕДИНЦА ЧУВА КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ

КАДА сам добила информацију о намери господина Млинара да овај печат од непроцењиве културне и историјске вредности жели да поклони неком од наших музеја, предложила сам да то буде Историјски музеј Србије - истиче за "Новости", министарка културе и информисања Маја Гојковић.

Фото З. Јовановић

Како каже, изузетно је обрадована потписивањем уговора о поклону личног печата краљице Драге Обреновић између директорке Историјског музеја Србије Душице Бојић и Мирослава Млинара, доборотвора и задужбинара.

- Овај чин сведочи о важности заштите нашег културног наслеђа која је један од приоритета Министарства култре и Владе Србије, и потврђује да сарадњом са институцијама културе и кроз активно учешће грађана можемо сачувати наше национално благо. Свест појединца о сопственој историји важан је предуслов за препознавање културног наслеђа и његово чување. Историјска, уметничка и материјална вредност предмета који је дат на чување Историјском музеју заиста је велика, а на овај начин се културно благо трајно чува и чини доступним за широку јавност. Верујем да ћемо у будућности успешном сарадњом државе и грађана допринети богатству музејских ризница и сачувати културно наслеђе за генерације које долазе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

40 ГОДИНА ЧУВАЛИ ЈЕЗИВУ ТАЈНУ У ШУПИ: Отац и син починили незапамћен злочин - полицајци били у шоку после открића (ВИДЕО)