ПЕНЗИЈЕ ЋЕ РАСТИ КАО ПЛАТЕ: Најстарији грађани у наредном периоду могу да очекују већа примања

Ј. Ж. СКЕНДЕРИЈА

10. 05. 2022. у 08:00

ПЕНЗИЈЕ у Србији у наредном периоду у потпуности ће пратити плате, чиме ће стандард најстаријих грађана бити додатно побољшан. То значи, како је недавно најавио председник Александар Вучић, да пензионери могу да очекују значајније повећање својих примања, а због тога ће тражити од Међународног монетарног фонда и Светске банке "померање" швајцарске формуле за израчунавање чекова у кризним временима.

ПЕНЗИЈЕ ЋЕ РАСТИ КАО ПЛАТЕ: Најстарији грађани у наредном периоду могу да очекују већа примања

Фото И. Маринковић

- Нећемо мењати постојећу формулу, али у наредне две године пензионерима ћемо помоћи тако што ће пензије у потпуности пратити повећање плата - рекао је Вучић. - Уколико се одржи стабилност и ако не буде тежих проблема у наредном периоду, ићи ћемо на значајније увећање, како пензионери не би били закинути.

Последњи статистички подаци за фебруар показују да је просечна пензија у Србији била 30.977 динара и, према рачуници пензионерских удружења, она би морала да буде већа најмање за 4.000 динара, односно за 10 процената. С друге стране, просечна зарада исплаћена за исти месец је 70.605 динара и, уколико би се чекови усклађивали са њом, примања најстаријих не би смела да буду мања од њене половине, односно од 35.300 динара.

Др Иван Николић из Економског института сматра да је већ направљена велика разлика између зараде и пензије и очигледно је да би требало чекове сениора брже прилагођавати.

- Примања најстаријих прилично каскају, али сматрам да тај јаз не мора да се решава само формулом - каже Николић. - У овим кризним временима је боље окренути се једнократним давањима, и то опрезно, као и до сада, у време фискалне консолидације и пандемије.

Наш саговорник наглашава да је лепо све системски уредити, али ситуација на међународном економском тржишту тренутно није најбоља, па је зато боље на стандард пензионера повремено утицати подршком из државне касе, и то у складу са њеним капацитетима.

- Ако дође до значајнијег системског повећања чекова, а затим и до нових поремећаја на тржишту, бојим се да ћемо опет морати у фискалну консолидацију - сматра Николић.

За Милоша Грабунџију из Удружења пензионера "Независност" на почетку године чекови су морали да иду горе за најмање 10 одсто, с обзиром на повећање зарада и инфлацију, а не само за 5,4 процента, колико су добили.

- Швајцарска формула ни до сада није примењивана како треба - каже наш саговорник. - Као удружење дали смо примедбе и тражили увођење заштитног механизма, али нисмо наишли на разумевање. То значи да би у тренутку када примања најстаријих буду испод половине просечне зараде у републици, морало да се реагује.

Грабунџија наводи да су пензије сада на нивоу 39 процента плате и зато ће "Независност" поново тражити ванредно усклађивање.

Професор Љубодраг Савић је мишљења да држава мора да одлучи да ли ће примања најстаријих усклађивати онако како закон налаже и како је најпоштеније, односно да зависе 50 одсто од просечне зараде и исто толико од инфлације или онако како Влади одговара.

- Ако желе да помогну само пензионерима, онда би требало да зависе само од инфлације, пошто плате тренутно свуда у свету губе трку са ценама - сматра професор. - Потез који држава жели да повуче и да их усклади само са зарадама је најкорисније за државу.

НАЈВИШЕ НОВЦА ИДЕ НА ХРАНУ

ИНФЛАЦИЈА је, према мишљењу проф. Љубодрага Савића, све већа, а плате се повећавају једном годишње, па стога за најстарије није најповољније да се чекови усклађују са зарадама.

- Две трећине новца сениори дају за храну и баш их брига што расту цене станова, али када су намирнице у питању, врло су забринути - истиче Савић. - Њих занимају само цене струје, хране и лекова. Чекови су повећани на почетку године, али је у обзир узета прошлогодишња инфлација. У међувремену су цене додатно отишле навише.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВОЗАЧИ који имају старог дизелаша од следеће године ће моћи од државе да добију субвенцију од 2.100 евра за куповину новог или половног путничког аутомобила евро 6 стандарда.

31. 01. 2023. у 10:30

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о непристојном понашању Новака Ђоковића

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о "непристојном" понашању Новака Ђоковића

НОВАК ЂОКОВИЋ још једном је покорио Аустралију и импресивним издањем, које је крунисано победом против Стефаноса Циципаса, докопао се 22. гренд слем титуле. Све је прштало од емоција у Мелбурну, па је Ноле тако под огромним набојем ушао у једном моменту у расправу са својим тренером - Гораном Иванишевићем.

31. 01. 2023. у 08:38

Коментари (0)

ХЛАДНА БАКЛАВА СА ПИСТАЋИМА: Хрскав слаткиш са преливом од чоколаде (ВИДЕО)