СУДАР ЏИНОВА: Телеком оператери ударили на Гугл и Нетфликс

Новости онлајн

04. 05. 2022. у 14:40

КАДА би технолошки гиганти плаћали “фер накнаду” од 20 милијарди евра годишње за коришћење интернет мрежа, БДП ЕУ би се увећао за 72 милијарде евра и било би створено 840.000 радних места.

СУДАР ЏИНОВА: Телеком оператери ударили на Гугл и Нетфликс

Фото Промо

Највеће компаније за телекомуникације и највеће технолошке компаније воде жестоки рат који би, мерено у новцу, могао да буде “тежак” бар 20 милијарди евра годишње!

Европски џинови телеком индустрије међу којима су Водафон, Оранж, Дојче и Бритиш Телеком,  Телефоника и други захтевају да ЕУ усвоји нове прописе како би највећи ИТ и стриминг играчи Гугл, Мета (Фејсбук), Амазон, Епл и Нетфликс убудуће плаћали “поштену накнаду” за коришћење инфраструктуре, од које зарађују огроман новац, а ништа не улажу.

Просто речено, телеком оператери праве, одржавају и унапређују интернет мреже, уводе оптички интернет, инсталирају базне станице, што технолошке компаније користе за пружање својих услуга корисницима, од чега имају астрономске зараде, а никаква улагања. 

Довољно је подсетити се да су најбогатији људи на свету Елон Маск, Џеф Безос и Марк Закерберг, као и компаније које генеришу највеће профите попут Епла и Гугла, управо из ИТ индустрије. 

Асоцијација европских оператера ЕТНО - чији је једини члан из наше земље компанија Телеком Србија - у студији израђеној за Европску комисију навела је Јутјуб и Нетфликс као стриминг сервисе који масовно користе и драматично отежавају интернет саобраћај, правећи трошкове које телеком фирме не могу да надокнаде и од чега немају икакву зараду, већ само улагања.

ЕТНО је због тога пред Европском комисијом у Бриселу, као и у јавности, покренуо иницијативу са циљем да ИТ и стриминг компаније “поштено и пропорционално” учествују у плаћању трошкова за употребу телеком мрежа. 

Реч је о компанијама које се баве стримингом видео садржаја и музике, сервиси мултимедијалних порука, друштвене мреже, електронска трговина - сви они оператерима праве трошкове мерене у десетинама милијарди евра годишње, а не учествују ни једним динаром.

У званичној процени консултантске куће Аксон наводи се да, када би технолошки гиганти плаћали 20 милијарди евра годишње за коришћење интернет мрежа, у наредних пар година би се БДП ЕУ увећао за око 72 милијарде евра и било би обезбеђено 840.000 нових радних места. 

- ЕУ је досад била врло посвећена у решавању проблема са дисбалансом моћи у онлајн и технолошкој сфери. Данас покрећемо отворени дијалог за доносиоцима одлука, корисницима и техно-компанијама о томе како решити проблем неравнотеже на тржишту интернет саобраћаја - саопштила је генерална директорка ЕТНО Лиза Фур. 

ЕТНО је између осталог утврдио и да тржишна вредност Амазона, Епла, Гугла или Фејсбука појединачно износи колико тржишна вредност целокупног телеком сектора у ЕУ! 

- Самим тим, њихова преговарачка моћ је много већа, али верујемо да ћемо доћи до поштеног договора - рекла је Лиза Фур.

Лучић: Телеком основа за читав дигитални развој

Генерални директор Телекома Србије Владимир Лучић изјавио је да се целокупна будућност дигиталног развоја заснива на мрежама које имају телекомуникациони оператери. 

- Постоји велики притисак у читавом свету да оператери што пре крену у развој оптичке и 5Г мреже, која изузетно много кошта. Због тога су највећи европски оператери упутили Европској комисији иницијативу да проба да им помогне, како би део астрономских прихода које генеришу интернет играчи попут Гугла, Амазона и Нетфликса био усмерен на инвестиције у нашу инфраструктуру коју користе. Они су ранијих година одбијали да сами то ураде, а видећемо шта ће бити сада кад се укључио Брисел - објаснио је Владимир Лучић. 

Вестагер: Брисел ради на случају 

Комесарка ЕУ за конкуренцију Маргрет Вестагер, која је већ водила велике битке са Еплом, Гуглом и осталима, поручила је да се Европска комисија озбиљно бави проблемима телеком оператера са ИТ гигантима.

- Јасно је да постоје тржишни играчи који генеришу велики интернет саобраћај и тако воде свој бизнис, а ничим не доприносе како би тај саобраћај уопште постојао. Комисија ће утврдити могућа решења и видећемо да ли на тржишту постоје неравнотеже због којих би било поштено тражити да ИТ компаније допринесу инвестирању у брзе мреже - истакла је Вестагер на конференцији за медије.
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВОЗАЧИ који имају старог дизелаша од следеће године ће моћи од државе да добију субвенцију од 2.100 евра за куповину новог или половног путничког аутомобила евро 6 стандарда.

31. 01. 2023. у 10:30

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о непристојном понашању Новака Ђоковића

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о "непристојном" понашању Новака Ђоковића

НОВАК ЂОКОВИЋ још једном је покорио Аустралију и импресивним издањем, које је крунисано победом против Стефаноса Циципаса, докопао се 22. гренд слем титуле. Све је прштало од емоција у Мелбурну, па је Ноле тако под огромним набојем ушао у једном моменту у расправу са својим тренером - Гораном Иванишевићем.

31. 01. 2023. у 08:38

Коментари (0)

РУСКИЊУ ПИТАЛИ КАКО ЈЕ У СРБИЈИ, А ОНА СВЕ ШОКИРАЛА ОДГОВОРОМ: Коментари непрестано пљуште (ВИДЕО)