ПОЧЕО ДА РАДИ ЦЕНТАР ЗА ЧЕТВРТУ ИНДУСТРИЈСКУ РЕВОЛУЦИЈУ: Србија будући извозник памети и иновација

Novosti online

04. 05. 2022. у 12:26

Влада Републике Србије и Светски економски форум су заједнички основали Центар за четврту индустријску револуцију у Србији. Ово је први такав центар у региону, тек трећи у Европи (после Осла и Москве) и 16. у свету који је основао Светски економски форум.

ПОЧЕО ДА РАДИ ЦЕНТАР ЗА ЧЕТВРТУ ИНДУСТРИЈСКУ РЕВОЛУЦИЈУ:  Србија будући извозник памети и иновација

Фото: Промо

Центар је почео са радом у марту 2022. под окриљем Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Републике Србије, а уз подршку УНДП-а. Фокус Центра ће бити у две приоритетне области - биотехнологији и вештачкој интелигенцији у здравству, области које су већ препознате као кључне за будући економски развој Србије.

Центар је основан са идејом да помогне да се знања у науци брзо искористе у привреди а да се Србија позиционира у свету као извозник памети и иновација. Спајаће науку и привреду, и омогућити да се фундаментална истраживања у области биотехнологије, молекуларне биологије и медицине користе за развој привреде.

Као први корак, данас су Јелена Беговић, директорка Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство и др Михаило Јовановић, директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу потписали Споразум о коришћењу Националне платформе за вештачку интелигенцију, којим се овом институту обезбеђује простор за складиштење података од значаја за даља истраживања. Дата им је додатна ИТ инфраструктура и подршка у коришћењу суперкомјутера, односно Националне платформе за вештачку интелигенцију. Тиме ће се обезбедити да се подаци, који сиу кључни за доношење закључака неупоредиво брже обрађују, чиме ће се уштедети месеци научноистраживачког рада.

- Сви смо сведоци да наука и технологија јако брзо напредују, а ми можемо да их искористимо у свакодневном животу, тако да нам буде једноставњи и лакши. Управо то је улога Центра - да повезивањем науке, нових технологија, знања и привреде, помогне да се боље и ефикасније лечимо, да нам буду доступни нови иновативни лекови и апарати, да живимо у здравијем друштву захваљујући технолошким решењима за одлагање отпада или аутоматским мерачима загађености ваздуха - изјавила је Јелена Бојовић, директорка Центра Светског економског форума за четврту индустријску револуцију у Србији.

Она је додала да је улога Центра и да предлаже иновативне прописе који ће олакшати примену технологије уз заштиту права, као и да направи екосистем за развој и примену биотехнологије и биоинформатике.

Кроз сарадњу са свим центрима у свету и лидерима Светског економског форума, Србији се пружа прилика да користи најновија научна достигнућа, и да уједно омогући промоцију наше науке, привреде и знања. Пројекти којима ће се Центар бавити обухватају и развој јединственог електронског досијеа о пацијентима и брза дијагностика болести, паметнији избор лекова кроз персонализовану медицину (познато је који лекови имају боље дејство на пацијенте са којим генским маркерима), употреба вештачке интелигенције у брзој и паметној дијагностици ретких болести, као и употреба нових технологија у фармацеутској индустрији, примена ћелијске и генске терапије, и развој брзорастућих високотехнолошких компанија у сектору здравства.

Центар ће окупљати научнике и истраживаче, представнике државе, индустрије и цивилног друштва ради стварања услова за развој, тестирање и усавршавање нових технологија, а настојаће да развије међусекторска партнерства како би се подстакле иновације за добробит друштва.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

КАДА се глумац Драган Гаги Јовановић 2018. године повукао из позоришта због јаких болова у леђима услед дискус херније, није ни слутио да ће пауза трајати близу пет година.

06. 02. 2023. у 13:11

Коментари (0)

МОРАТЕ ЗНАТИ: Шта треба да радите у случају јаког земљотреса