ХОЋЕ ПЕНЗИЈЕ ВЕЋЕ БАР ЗА ДЕВЕТ ОДСТО: Пензионерска удружења све гласнија у захтевима да њихова примања прате плате и инфлаторна кретања

Ј. Ж. СКЕНДЕРИЈА

18. 04. 2022. у 10:00

ПЕНЗИЈЕ у Србији би морале, поред јануарског усклађивања од 5,5 процената, додатно да порасту за још седам до девет одсто, пошто су инфлација и зараде у међувремену додатно скочиле. Закон налаже да се примања најстаријих усклађују по швајцарској формули, и то 50 одсто у односу на инфлацију и исто толико у односу на раст зарада.

ХОЋЕ ПЕНЗИЈЕ ВЕЋЕ БАР ЗА ДЕВЕТ ОДСТО: Пензионерска удружења све гласнија у захтевима да њихова примања прате плате и инфлаторна кретања

Фото Н. Живановић

Поручују ово пензионерска удружења и указују да је неопходно ванредно усклађивање чекова.

- И плате и раст цена су далеко виши од планираног, па би сада требало испоштовати прописе и увећати пензије - сматра Милош Грабунџија, председник Удружења пензионера "Независност". - Зараде су у просеку веће за девет до 12 одсто, а инфлација је око 20 процената. То значи да и пензионерска примања морају да иду горе.

Према подацима које је недавно изнела гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић, међугодишња инфлација је 9,1 одсто, па се сада у удружењима најстаријих питају да ли ће остати само на увећању од 5,5 одсто.

Ново усклађивање следи у јануару 2023, а инфлација би могла да настави да расте. Просечан пензионерски чек у Србији је тренутно 30.977 динара, а учешће просечне пензије у просечној заради без пореза и доприноса за 2021. годину, према статистичким подацима Фонда ПИО, за све категорије пензионера износи 39,3 одсто. То је прилично испод оног процента за који су се залагале пензионерске организације.

У Удружењу синдиката пензионисаних војних лица тврде да, иако је међугодишња инфлација по оцени гувернерке најмања у Европи, први пут од 2012. просечна пензија у односу на просечну плату у јануару ове године износи 40 одсто, са тенденцијом да тај однос до краја године још више падне. Што значи, по њима, да је однос просечног чека према просечној заради са 60 одсто у 2012. пао за више од 20 процената.

Став Савеза пензионера Србије је да ће чим се формира нова влада инсистирати да се разговара са надлежним министрима како се не би чекао јануар 2023. да се пензије ускладе, већ да се оне што пре врате на ниво половине просечне зараде.

За Љубишу Бабића, генералног секретара Удружења синдиката пензионера Србије, ситуација је очекивана и већ почетком године знало се да усклађивање пензија од 5,5 одсто, колико је припадало по швајцарској формули, неће бити довољно.

- Формирана је и комисија за праћење примене прописа у вези са пензионерима и пензијама, коју чине представници пензионерских организација, Фонда ПИО и Министарства за рад. Чланови су се састали само једном, на оснивачком састанку и никад више - каже Бабић.

Према његовом мишљењу, пензије би требало додатно увећати за 25 одсто, јер пензионери не купују аутомобиле и тракторске гуме, већ храну која је највише поскупела. Он, међутим, не очекује да ће до било каквих преговора доћи пре септембра.

- Швајцарска формула требало је да буде унапређена и добили смо својевремено усмено обећање да пензије неће падати испод половине просечне плате - тврди наш саговорник.

МИНИМУМ

СТАТИСТИЧКИ подаци показују да више од 750.000 или око 45 одсто пензионера прима мање од 24.000 динара колико би требало да износи егзистенцијални минимум или праг сиромаштва, док око 150.000 паора добија упола мање од минимума.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ОВО ЈЕ ФОРМУЛАР КОЈИ ТРЕБА ДА ПОПУНИТЕ: Почиње пријава средњошколаца за 10.000 динара помоћи - Све у два корака (ВИДЕО)

ОВО ЈЕ ФОРМУЛАР КОЈИ ТРЕБА ДА ПОПУНИТЕ: Почиње пријава средњошколаца за 10.000 динара помоћи - Све у два корака (ВИДЕО)

МИНИСТАР финансија Синиша Мали на свом Тик-ток профилу објавио је снимак са објашњењем како ће се средњошколци у Србији пријављивати за једнократну помоћ од 10.000 динара.

28. 11. 2023. у 12:25

ПРОТЕСТ ПОРОДИЦА убијене деце испред Рибникара - Незадовољни због одлука Савета родитеља

ПРОТЕСТ ПОРОДИЦА убијене деце испред Рибникара - Незадовољни због одлука Савета родитеља

НАКОН језивог масакра који је извршио дечак-убица Коста К. у ОШ "Владислав Рибникар", где је убио деветоро својих другова, чувара Драгана Влаховића и ранио петоро деце и наставницу Татјану Стевановић, у Савет родитеља ове образовне установе на Врачару није примљен ниједан родитељ страдале деце.

29. 11. 2023. у 11:03

Коментари (0)

ИКОНЕ НА ЗИДОВИМА, МИР И СПОКОЈ: Завирите у породични дом Ненада Окановића (ФОТО)