Србија има природно благо за које мало ко зна

Промо

13. 04. 2022. у 10:00

Вода је материја од које земља не може ништа сакрити - исисава оно најдубље скривено у њој и ставља у нашу чашу, рекао је француски писац Жан Жирадо. Управо то раде артешке воде – данас најцењеније и најчистије воде на свету: све оно што је добро и што природа створи у земљи, артешке воде узимају и дају човеку. Али шта је то артешка вода и зашто је тако цењена?

Србија има природно благо за које мало ко зна

Foto: Shutterstock

Артешке воде су настале пре више хиљада година, у дубини земље, скривене од свих спољних утицаја. Први артешки бунари избушени су још у старом веку у Кини и Египту, а у Европи у 12. веку, у провинцији Артоа одакле и име “артешки” бунар и “артешка” вода.

Артешка вода је подземна вода, која се налази на дубини између два водонепропусна слоја тла. Да би се дошло до ње буши се тло на дубинама од неколико десетина метара, па чак до 2.000 метара. Једну такву артешку воду и артешки бунар имамо и ми у Србији и то са изузетног еколошког локалитета – више хиљада година старог издана Бање Врујци, испод планине Сувобор. То што се формирала природно на дубини од 605 метара између непропусних кречњачких стена, значи да је сачувана од свих површинских загађења. Хидро-геолошки састав терена, такође утиче на квалитет ове воде из Бање Врујци – она је природно филтрирана док је пролазила слојеве земље, глине, песка, стрпљиво у дугом временском периоду, заустављајући се у водонепропусним слојевима земље где се природно минерализује, узимајући од тла вредне електролите и олигоелементе.

Foto: Shutterstock

Из једног најдубљег артешког бунара у Србији, у Бањи Врујци, ова наша артешка вода директно одлази у Дом воде, где се флашира онаква каква је на месту настанка - без прераде, јер је таквог природног састава да јој ништа не треба ни одузимати ни додавати. Тако задржава сва својства која има на месту настанка као и аутентичан квалитет и чистоћу, нетакнуту од настанка. То је процес и начин како настаје свима добро позната ВОДАВОДА.

Али зашто је ова вода још посебна? Па управо зато јер је интелигенцијом природе, из дубине земље дошла нетакнута, онаква какву је природа створила. Захваљујући природно уравнотеженом саставу минерала, ова вода је идеална за свакодневну конзумацију и у неограниченим количинама. Садржи оптималну количину калцијума у добром односу са магнезијумом, а услед ниског садржаја натријума и хлорида препоручује се за свакодневну употребу. Ph вредност ове воде је 7,6 што потпуно одговара организму човека чија је Ph вредност 7,3. Ово значајно доприноси одржавању нормалне алкалности организма и одличан је ослонац у борби против слободних радикала. Какво је ова вода богатство сведочи и чињеница да се артешке воде данас ретке и изузетно тражене, па је тако наша ВОДАВОДА нашла пут чак до земаља Далеког истока, где је изузетно цене, а пије се и на краљевском двору у Бахреину, познатом по ригорозним стандардима квалитета хране и пића који се на њему служе. Свака кап артешке воде из Бање Врујци један је од најбољих амбасадора Србије, представник наше нетакнуте природе и доказ њене интелигенције.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је данас да се он не бори ни за Владимира Путина, ни за Џозефа Бајдена, већ за грађане Србије и државу Србију, и да га не интересује шта имају да му поруче страни лидери, већ да гледа да у овим тренуцима Србија не буде на њиховом удару.

28. 09. 2022. у 13:20

Коментари (1)

КИША ЈЕ ПАДАЛА НА КРСТОВДАН: Шта то значи по народним веровањима