СВИ ТРАЖЕ ПУТАРЕ, А МАЛО КО - ПРАВНИКЕ: Списак дефицитарних занимања, али и оних која више "нису у моди", веома често се мења

Горана НОВАКОВИЋ

27. 03. 2022. у 12:00

ПУТАР, електромеханичарски манипулант у серијској производњи елемената, дипломирани инжењер производног дизајна, руковалац машинама и уређајима за прераду папира, али и спајач електротехничких елемената, грађевински манипулант, грађевински инспектор или курир - занимања су са којим "одмах сутра" можете да се запослите.

СВИ ТРАЖЕ ПУТАРЕ, А МАЛО КО - ПРАВНИКЕ: Списак дефицитарних занимања, али и оних која више нису у моди, веома често се мења

Фото Танјуг

Према подацима Националне службе за запошљавање Србије, у последњих годину дана послодавци су за ова занимања исказали много веће интересовање него што их је на евиденцији пријављено. Ипак, у НСЗ објашњавају да се због промена насталих изменама Закона о запошљавању и осигурању за случај незапослености, не може више говорити о тачној евиденцији потражње радника. Од када је званично престала да важи обавеза да послодавци пријављују свако слободно радно место, НСЗ не располаже подацима о укупној потражњи на тржишту рада у Србији. Тако у глобалу говорећи о дефицитарним занимањима, она су одређена бројем незапослених који су пријављени на евиденцију НЗС и потребама послодаваца за особама које поседују конкретне квалификације, али у које се могу укључивати и додатни захтеви у погледу знања, вештина и компетенција и радног искуства.

- На годишњем нивоу пратимо трендове на тржишту рада када је реч о знању и вештинама који се траже или недостају, или се прогнозирају као потребна у наредном периоду - кажу нам у НЗС.

Фото Танјуг

- До података о недостајућим вештинама на тржишту рада долазимо користећи различите изворе информација, као што су пријаве потребе за запошљавањем и праћење реализације посредовања у запошљавању, анкете послодаваца, као и разговори са конкретним послодавцима.

Међу радницима који су веома тражени, а до којих је врло тешко доћи су и кућне помоћнице или спремачице, па се на друштвеним мрежама често може видети и оваква објава:

"Хитно потребна спремачица. Да ли неко има препоруку за спремачицу, а да јој сат рада не кошта 1.000 динара?"

Жене које помажу другима да им кућа заблиста, очигледно су на цени, јер их је готово немогуће наћи. Да је ово занимање постало дефицитарно, доказује и НСЗ на чијој евиденцији незапослени са поменутом квалификацијом нису евидентирани. Како се може пронаћи у коментарима на друштвеним мрежама, препорука задовољних послодаваца најбоља је за проширење посла. Они који могу да приуште њихову услугу чувају их као "суво злато", поготово ако је реч о дугогодишњој сарадњи. У том случају, пристају на цену сата рада без поговора.

Фото АП

На огласима понуда за посао има, али махом је реч о спремачицама пословних простора, или у дечјим установама. Како се може видети, наведена плата износи од 30.000 до 65.000 динара. На неким огласима наводи се чак и мања зарада, и у тим случајевима углавном је реч о чистачицама у тржним центрима.

С друге стране, има грађана чије занимање тренутно није "на цени", те је њихово запошљавање отежано. То су прехрамбени и техничар за биотехнологију, пољопривредни техничар за производњу биља, туристички и угоститељски техничар, помоћни дактилограф, струковни менаџер, правни техничар, текстилни техничар, правник...

- Током пандемијске кризе поједини сектори су претрпели озбиљне последице услед немогућности пословања, највише туризам, делови трговине, угоститељство, хотелијерство, путнички саобраћај. Поједине делатности су забележиле и динамичније пословање и повећану тражњу за радницима, на пример фармацеутска индустрија, прехрамбена трговина, производња заштитне опреме и дезинфекционих средстава. Бележи се појачана потражња за лекарима специјалистима и медицинским техничарима, радницима у области грађевине, као и возачима - закључују у НЗС.

ДО ПОСЛА ЛАКО ИНЖЕЊЕРИ И ПРОФЕСОРИ

НАЈВЕЋЕ шансе за запошљавање на тржишту рада имају високообразовани профили из следећих области: дипломирани инжењери информационих технологија, дипломирани инжењери електротехнике и рачунарства, дипломирани инжењери електронике, машинства и грађевине са одговарајућим лиценцама, професори математике, физике, наставници и професори страних језика, стручњаци за финансије - рачуновође.

До посла лако долазе бравари, армирачи, зидари, тесари, заваривачи, возачи, електроинсталатери...

Фото Shutterstock

Током 2021. године послодавци су исказали интересовање за следеће профиле:

* Нижег нивоа образовања - чистач просторија, електромеханичарски манипулант у серијској производњи елемената, грађевински манипулант, металуршки манипулант, комунални хигијеничар, собарица, курир, припремач пица, роштиљџија...

* Средњег нивоа образовања - путар, касир, монтер цевовода, заштитар имовине - портир, мењач новца, продавац обуће и галантерије, сценски декоратер, домар, продавац боја, лакова и хемикалија, ливац челичног лива, бармен, педагошки асистент...

* Вишег и високог нивоа образовања - књиговођа билансиста, геодета примењене геодезије, наставник немачког језика, наставник практичне наставе кулинарства, инжењер технологије за производњу одеће, дипломирани инжењер производног дизајна, грађевински инспектор, лектор, професор електротехничке групе предмета, електроенергетски технолог, специјалиста офталмохирургије, саветник за економска питања, технолог друмског саобраћаја за међународни транспорт и шпедицију - специјалиста, магистар рударства, специјалиста социјални радник, магистар машинства за обраду метала, доктор техничких наука за електротехнику, доктор природно-математичких наука, доктор економских наука за трговину, универзитетски професор математике...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ШТА ЗНАЧИ РЕЧ АМИН? Верници је стално користе - многи не знају право значење