КАКО ЈЕ 1917. СЛОМЉЕНО РУСКО ЦАРСТВО: Предавање Срђана Граовца на Јутјуб каналу КЦНС

В. Н.

17. 03. 2022. у 21:06

АУТОРСТВО синтагме „корисне будале" / „корисни идиоти" приписује се Лењину, за именовање људи који су убеђени да раде исправну ствар, а заправо су инструменти у служби туђих интереса.

КАКО ЈЕ 1917. СЛОМЉЕНО РУСКО ЦАРСТВО: Предавање Срђана Граовца на Јутјуб каналу КЦНС

Фото: Јутјуб/KCNS

Најбољи показатељ шта овако названи појединци могу, осликан је у Фебруарској револуцији у Русији 1917. године, која је за резултат имала слом руског царства и укидање царизма.

Граовац наводи да ова синтагма не подразумева да је реч о необразованим људима, напротив – то могу бити и угледни појединци, најуспешнији у својим занимањима и истиче да револуције и државни удари не могу да прођу без њих. Он напомиње да осим што је важна, прича о Фебруарској револуцији јесте и актуелна, будући да тренутна дешавања у свету са њом имају мноштво додирних тачака.

Економске последице изгледају као да се дешава општи рат, а могуће изазивање револуције у Русији би ову земљу ставило на маргину, што је ситуација која се десила и столеће раније. „Ратови су прилике да се такве ствари реализују", напомиње Граовац и објашњава да је у ратним приликама све наглашеније и изгледа драматично веће. Он додаје и то да је у таквим ситуацијама императив очување стабилности, а не рушење сопствене земље због туђих интереса.

Граовац истиче да је важно правити разлику између револуције – услед које се мења читав државно-правни поредак, и државног удара који подразумева само смену власти. У Русији се фебруара, односно, према новом календару, марта 1917. десила револуција којом је срушен царизам – читав поредак који је вековима функционисао.

Бројни проблеми, попут аграрног питања, утицали су на незадовољство које се у народу кумулирало до крајњих граница. Револуција у Русији није била табу тема, али њено избијање било је неочекивано. Полиција није реаговала на све агресивније демонстранте и револуција је успела јер је постојала саботажа унутар система. Управо у оквиру група које су се оформиле након промена у руском систему може се говорити о феномену „корисних будала", будући да су једни друге тако доживљавали.

Предавање историчара Срђана Граовца „Слом руског царства – фебруарска револуција“ може се погледати на Јутјуб каналу КЦНС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ВИШЕ од 300 Куртијевих специјалаца до зуба наоружаних пешке је, у пратњи бројних оклопних возила, умарширало синоћ из правца Јужне у Северну Митровицу и упутило се у правцу Бошњачке махале, сазнају "Новости". Аљбин Курти је очигледно кренуо у финални покушај окупације севера Косова и Метохије.

08. 12. 2022. у 20:54 >> 23:37

ДОСАД НЕВИЂЕНО! Кошаркашке судије остале у неверици због навијача на мечу Евролиге Партизан - Звезда и урадиле ово (ВИДЕО)

ДОСАД НЕВИЂЕНО! Кошаркашке судије остале у неверици због навијача на мечу Евролиге Партизан - Звезда и урадиле ово (ВИДЕО)

НАКОН 287 одиграних дуела и 76 година дугог ривалства, четвртак 8. децембар 2022. постао је дан када су се кошаркаши Партизана и Црвене звезде први пут у историји састали у Евролиги, а атмосфера пред утакмицу је била таква да су судије остале у неверици.

08. 12. 2022. у 20:44

Коментари (0)

ЗАХАРОВА О ИЗЈАВИ БОРЕЉА ДА НА БАЛКАНУ НЕ ЗНАЈУ КО ЈЕ ПУТИН: Деградација Запада не значи да је у току исти процес и код других народа