ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СВЕ ПЕНЗИОНЕРЕ: Можете да радите ако хоћете, али пазите да не останете без пензије

Novosti online

07. 03. 2022. у 11:10

КО би желео да увећа своја примања или заради који динар додатно за своје унучиће, мора да води рачуна у коју категорију спада, поручују из Фонда ПИО.

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СВЕ ПЕНЗИОНЕРЕ: Можете да радите ако хоћете, али пазите да не останете без пензије

Фото Танјуг

Они који желе да раде и кад оду у пензију, то могу и дозвољено им је Законом о пензијском и инвалидском осигурању, али се тачно зна ко и како може да ради и под којим условима.

Старосна пензија

Корисници старосне или превремене старосне пензије могу да раде по свим основама осигурања - уговору о раду, уговору о делу, да сами покрену бизнис, с тим што у периоду подношења захтева за пензију морају бити ван осигурања. Пензионеру који је радио може поново да се одреди пензија ако су доприноси за њега уплаћивани најмање годину дана. Ово важи само за старосне пензионере.

Инвалидска пензија

Корисници инвалидске пензије не могу да се ангажују по уговору о раду, а ако то ураде, раније утврђени потпуни губитак радне способности могао би бити преиспитан на контролном прегледу. То је ризично, јер може доћи и до губитка права на пензију! Они могу да раде само на један начин, и то на ангажовању по уговору о делу, и то у краћим периодима, и онда не би били позивани на контролни преглед.

Професионална војна лица

Ситуација је специфична када су у питању професионална војна лица и полицијски службеници, код којих се не утврђује потпуни губитак радне способности, већ само да нису способни за обављање професионалне војне службе или полицијских послова. Они, и када остваре право на пензију, могу да се запосле или обављају самосталну делатност, само не у служби коју су раније обављали. Такође, они немају право да им се одреди нови износ пензије на основу накнадно навршеног стажа.

Породична пензија

Породични пензионери могу да раде по основу уговора о делу и обављања привремених и повремених послова, и то под условом да је месечна накнада коју добијају мања од најниже основице осигураника у осигурању запослених која важи у време уплате доприноса. Уколико се запосле или покрену сопствени бизнис, дужни су да о томе одмах обавесте Фонд ПИО, да би им исплата пензије била обустављена. За пензионере који уђу у обавезно осигурање плаћају се доприноси за пензијско и инвалидско осигурање, тако да се и за све нове периоде рада по свим основама навршава стаж осигурања, који није узет у обзир при пензионисању.

Стаж у иностранству

Они старосни пензионери који наставе да раде требало би да воде рачуна о томе да би тако могли да онемогуће стицање права на пензију у иностранству, што, наравно, важи само за оне који су радили у још некој држави осим у Србији, јер свака држава има специфичне прописе везане за ову област.

(курир)

БОНУС ВИДЕО:  ВУЧИЋ НА ОТВАРАЊУ КЛИНИЧКОГ ЦЕНТРА: Најсавременије здање за лечење грађана Србије

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА НЕДЕЉУ 3. ЈУЛ: Сунчано, температура до 36 степени, од среде - пљускови