ПРОНАЂЕНА 64 ЛЕША ЗАШТИЋЕНИХ ВРСТА: Помор птица на обалном појасу Тамиша код рибњака Сутјеска

Љ. П.

14. 02. 2022. у 16:25

ДРУШТВО за заштиту и проучавање птица Србије (ДЗППС) су, трагом информација које су добили од грађана, у недељу, 13. фебруара, на простору око 800 метара обалног појаса Тамиша код рибњака Сутјеска пронашли 64 леша дивљих птица.

ПРОНАЂЕНА 64 ЛЕША ЗАШТИЋЕНИХ ВРСТА: Помор птица на обалном појасу Тамиша код рибњака Сутјеска

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије

У плавним шумама врбе и тополе, као и засаду клонске тополе, како су саопштили данас, прпонађена су 34 леша строго заштићеног мишара, 21 леш строго заштићене беле чапље, седам лешева ловостајем заштићене сиве чапље, и два леша ловостајем заштићеног великог вранца.

- Према траговима људског кретања, остацима муниције као што су патроне за сачмарицу и повредама које су видљиве на птицама основано се сумња да су убијене – каже Милан Ружић, извршни директор ДЗППС. - Напомињемо да се на подручју на коме су пронађени лешеви и остаци лешева птица налази и гнездо белорепана, гнездо мишара, пар црних жуна, све строго заштићене врсте.

У ДЗППС још наводе и да се на супротној обали Тамиша налазило ноћилиште великих вранаца који су вероватно посећивали и оближње рибњаке, па је то могао да буде разлог за одмазду над птицама.

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије захтева хитну реакцију покрајинске инспекције за заштиту животне средине, полиције и тужилаштва који треба да изврше преглед терена, сакупе лешеве и остатке лешева птица и доставе их надлежној ветеринарској институцији ради утврђивања узрока угинућа. Како је убијање строго заштићених врста и заштићених дивљих птица кривично дело, очекује се хитно покретање истраге и проналазак одговорних за овај незапамћен помор.

- Убијањем овако великог броја птица начињена је огромна еколошка штета биодиверзитету Србије и целог мрегиона – каже Слободан Кнежевић, из ДЗППС. - Птице које су код Сутјеске усмрћене током зимских месеци биле су на зимовању у Србији, а могле су да дођу из разних европских држава. Република Србија се кроз потписивање неколико међународних споразума обавезала на заштиту птица, посебно селица, па овакви случајеви представљају и кршење међународног права.

Нанета је, појашњава Кнежевић, и непроцењива штета пољопривреди, јер су мишари познати као природни саборци против пренамножавања глодара на нашим ораницама.

- Без њих ће се мишеви и волухарице премножити, а наши паори ће бити пронуђени да купују и користе нове количине отрова на њивама, истовремено угрожавајући безбедност хране, вода, људи и дивљих животиња – објашњава Кнежевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

САУЧЕШЋЕ ПОРОДИЦАМА, ИЗДРЖИТЕ Познати потресени масакром на Цетињу - бројне објаве на мрежама, отказани наступи