ИНТЕРВЈУ Проф. др Даница Грујичић: Никад се више није улагало у здравство

Д. МИЛИНКОВИЋ

12. 02. 2022. у 09:32

НАРАВНО да увек може боље и више, али за 40 година колико радим, не памтим период када је више улагано у здравство. Тај тренд се мора наставити, најскупља терапија мора бити доступна нашим болесницима и зато подржавам СНС на овим изборима.

ИНТЕРВЈУ Проф. др Даница Грујичић: Никад се више није улагало у здравство

Проф. др Даница Грујичић / Фото Н. Скендерија

Овако, у интервјуу за "Новости", проф. др Даница Грујичић, директорка Института за онкологију и радиологију Србије (ИОРС), објашњава зашто је одлучила да се прикључи тиму напредњака и буде на листи СНС за народне посланике на изборима у априлу.

- У последњих седам година развој државног здравства иде крупним корацима напред, и то пре свега захваљујући Министарству здравља и држави. Изграђене су три ковид - болнице, Клинички центар у Нишу, граде се нове зграде УКЦ Србије, УКЦ Војводине, у току су припреме за изградњу Тиршове 2, набављен је гама нож, икс нож, двадесетак најсавременијих скенера, магнетних резонанци, обновљене су многе болнице, ове године стиже и магнетни нож, који још нико у региону нема...

* Пре десет година били сте и кандидат за председника, шта је пресудило да се баш сада поново активирате?

- Више пута сам говорила јавно о разлозима због чега сам тада изашла у јавност на тај начин. И сада стојим иза свих изјава. Пре неколико година смо у Институту за онкологију и радиологију Србије (ИОРС) покренули борбу за нову зграду Института. Добила сам потврду да је то један од приоритета државе, као и наставак улагања у државно здравство од Суботице до Призрена. Увек може боље, увек може више, ако могу да помогнем својим знањем и залагањем да се младим генерацијама лекара, медицинских сестара и техничара омогући рад у оптималним условима, да се пацијенти у болницама осећају као у хотелу највише категорије, није ми тешко да се додатно ангажујем.

* Јесте ли и формално постали члан СНС?

- Не, нисам постала члан странке. Подржаћу листу као нестраначка личност.

* Од председника Вучића већ имате обећање да се гради Онкологија 2. Да ли се кренуло у конкретну реализацију тог пројекта?

- Да, направљено је идејно решење које се мора у наредном периоду детаљно дорадити, како би са изградњом могли да почнемо што пре. Зграда се мора налазити прекопута нове зграде Тиршове 2, због деце која више не могу бити лечена стационарно у самом Институту већ у дечјој установи.

Фото: Н. Скендерија

* Да ли је дефинитивно пропала иницијатива научника да се установе последице бомбардовања на животну средину и људе или верујете да ће држава смоћи снаге да са таквим подацима суочи и НАТО и цео свет?

- Ништа није пропало и још се боримо да се математичком прецизношћу докаже какав је злочин направљен у пролеће 1999. за време НАТО агресије на СРЈ. Надам се да ће у наредном периоду држава имати довољно снаге да се, пре свега, преко Министарства за науку направе пројекти на тему здравствених и еколошких последица НАТО агресије. Поред тога, морамо се тако организовати да сви они који су бранили ову земљу и били спремни за њу да погину, буду праћени здравствено, да имају редовне систематске прегледе, и не само они, већ и њихове породице, као што је то радила ВМА до 2003. или 2004. Здравље и животна средина су уско повезане, и зато сматрам да треба да постоји једно Министарство здравља и животне средине. А пошто је изостала акција званичних институција, Друштво Србије за борбу против рака је издало монографију.

ЗА 30 ОДСТО ПРЕМАШЕН ПЛАН ЛЕЧЕЊА

* КАКО у условима двогодишње пандемије успевате да збрињавате пацијенте оболеле од рака?

- Пандемија узрокована ковидом 19 је значајно утицала на реорганизацију рада свих у здравственом систему. Током 2020. имали смо велико кашњење у дијагностици малигних тумора. Скоро трећина пацијената која је долазила на први конзилијарни преглед у ИОРС је била у таквом стању да им се могла дати само симптоматска терапија, значи започињали су лечење у завршној фази болести, што од страха од короне, што од саме онколошке болести. Међутим, после неколико месеци, пацијенти су ипак више били у страху од онколошке болести него од короне. Зато смо у 2021. за више од 30 одсто премашили план у броју лечених пацијената, пре свега преко дневних болница. Поступали смо према наређењима наше епидемиолошке службе и успели да се постепено навикнемо на живот и рад са короном. Нажалост, мислим да ће највеће жртве ове пандемије бити управо тешки хронични и онколошки болесници.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

САЗНАЈЕМО! Вест коју је Вучић заборавио да саопшти: 100.000 људи који су добили ваучере од 5.000, добиће још 10.000 динара