ПЕЛИКАНИ ПОНОВО НА ДУНАВУ: Љубитељи птица видели за наше поднебље нетипичне врсте

Танјуг

10. 02. 2022. у 22:51

ТОКОМ недавно завршеног Међународног зимског пописа птица водених станишта, орнитолози, чланови и волонтери Друштва за заштиту и прочавање птица Србије, забележили су присуство многих птица нетипичних или ретких у зимском периоду за наше поднебље.

ПЕЛИКАНИ ПОНОВО НА ДУНАВУ: Љубитељи птица видели за наше поднебље нетипичне врсте

Фото: Free Images Pixabay

Виђени су ражањ, гак, црвена луња, златни вивак, црвена чапља, а међу њима и једна од најкрупнијих птица у Србији, кудрави несит у народу познатој и као пеликани, саопштило је Друштво за заштиту и проучавање птица Србије.

Из Друштва наводе да је пеликан, иако се може чинити да је егзотична птица далеких крајева, у Србији у 19. веку био гнездарица, али је због исушивања ритова, бара и мочвара нестао до половине 20. века, те да је у 21. веку њихов боравак био забележен само неколико пута, али није било сумње о гнежђењу.

- Кудрави несити су и овог јануара наши гости на Дунаву у Неготинској крајини. Током три дана претраживања забележили смо бар шест птица, од којих су четири биле младе, те по једна одрасла и незрела птица - рекао је координатор Међународног пописа птица водених станишта у Србији Марко Шћибан.

Додао је да кудрави несит једна од 12 циљаних врста птица које се покушавају заштитити у оквиру међународног пројекта очувања птица дуж реке Дунав „Данубе Фрее Скy ЛИФЕ".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СВИ ЖЕЛЕ ЛЕТОВАЊЕ НА ТИРКИЗНОЈ ОБАЛИ: Кемер вам доноси прелепу боју мора и хотел који носи име те најлепше нијансе плаве