ТРАЖЕ УВЕЋАЊЕ ЗАРАДА: Форум судија Србије предлаже бољи материјални положај

В. Ц. С.

03. 02. 2022. у 09:33

ПОСЛЕ усвајања измене Устава очекује се усклађивање сета правосудних закона са новим уставним одредбама. У том контексту, Форум судија Србије подсећа да су материјални положај судија и услови рада гаранција независности судства као гране власти. Они дају и конкретне предлоге за повећање плата и пензија, будући да дугогодишње судије основних судова имају пензије мање од просечне зараде.

ТРАЖЕ УВЕЋАЊЕ ЗАРАДА: Форум судија Србије предлаже бољи материјални положај

Архива

Како кажу, основницу плате судије требало би ставити у однос са просечном зарадом, са једне стране, и просечном потрошачком корпом, са друге.

Према речима Небојше Ђуричића, председника УО ФС, плата судије прекршајног суда са коефицијентом 2,5 сада износи 95.910 динара, а основног суда са коефицијентом 3 - 115.092. Судија са четврт века радног стажа има око 126.000, док је потрошачка корпа прошле године била 75.824 динара.

- Плате судије се повећавају само приликом напредовања у више инстанце. Међутим, немају све судије интерес да напредују у судове виших инстанци, јер то често подразумева и промену места рада у односу на место становања, као и промену материје у којој поступају. Могло би се размотрити решење које постоји у неким европским земљама, да се судијама повећава плата у зависности од година стажа - предлажу у Форуму судија.

Такође се залажу да судија и након пензионисања има приходе у складу са достојанством функције коју је вршио. Сада је просечна пензија судије скоро упола мања од његове плате, а самим тим мања за пензионисаног судију основног суда и од просечне зараде у Србији (у 2021. износила 64.639 динара).

- Предлажемо да се Закон о судијама допуни тако што ће одређивати висину пензије судије који је те послове обављао минимум 20 година у износу последње плате умањено за један евро - кажу у Форуму.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

РХМЗ ИЗДАО ЧЕТИРИ УПОЗОРЕЊА: Данас и сутра изузетно високе температуре, за викенд локалне непогоде