ПАЛАТА САНУ ПО МЕРИ БУДУЋНОСТИ: У мају почиње обнова зграде наше највише научне и уметничке институције, која ће добити другачији изглед

Љ. БЕГЕНИШИЋ

26. 01. 2022. у 12:44

СВЕОБУХВАТНА реконструкција зграде Српске академије наука и уметности у Београду требало би да почне у мају, а план је да све буде завршено до 2024. године, када се навршава 100 година од њене изградње.

ПАЛАТА САНУ ПО МЕРИ БУДУЋНОСТИ: У мају почиње обнова зграде наше највише научне и уметничке институције, која ће добити другачији изглед

Фото Д. Миловановић

У току је израда пројекта, новац за обнову обезбедила је држава, а нови изглед палате имаће одлике нашег и будућег времена.

Руководилац пројекта реконструкције је академик архитекта Милан Лојаница, а у тиму су још и архитекте Миодраг Марковић и Милан Рашковић.

Академици напомињу да је прошло 100 година од изградње и више од 70 година од последње обимније реконструкције, па је потребно приступити темељитој обнови која ће обухватити целу зграду, енетеријер и екстеријер, а историјски делови биће заштићени.

Академик Лојаница навео је и данашње слабе тачке палате:

- Недостаје централни хол, ка свечаној дворани приступа се бочним степеницама, а Галерији запретеним путевима. Архив је смештен у неадекватном простору у коме је драгоцена архивска грађа угрожена. Легати уметничких дела, поклона, колекција и друге грађе велике историјске вредности гомилају се у подрумима и помоћним просторијама.

Фото Новости

Простор за протоколарне сусрете и промоције функционално је неуслован.

Реконструкција зграде САНУ донеће низ новина. Наспрам улаза биће централно степениште којим ће се приступати новој дворани капацитета 333 места.

- План је да централни холски простор буде окружен изложбеним зонама за сталне поставке уметничких дела и витринама архивске грађе, из којих ће се улазити у Библиотеку и Архив. У поткровљу биће смештен уметнички центар, замишљен као скуп радних простора, атељеа, депоа и легата намењеног уметничком подмлатку или љубитељима уметности - појаснио је Лојаница.

Милан Лојаница, Фото Танјуг

У САНУ, упркос пандемији не одустају од планираних активности, а академик Зоран Поповић, представљајући програм до краја априла, навео је да ће нови чланови академије који су изабрани у новембру прошле године, изнети своје приступне беседе.

- Један од њих, дописни члан редитељ Слободан Шијан ће, 9. марта имати свој мастерклас у академији у оквиру "Сусрета са ствараоцима" - рекао је академик Поповић.

Здање Српске академије наука и уметности, Фото Д. Миловановић

БЕСЕДА НИКИТЕ МИХАЛКОВА

АКАДЕМИК Зоран Поповић је за крај фебруара или почетак марта најавио приступну беседу руског редитеља Никите Михалкова (на слици), који је у чланство САНУ примљен у новембру прошле године. Михалков ће тада бити гост Феста, а у плану је и посета Академији.

Зоран Поповић, Фото П. Митић

- С обзиром на услове, још постоје неке недоумице око датума доласка, али велика је вероватноћа да ће се то десити. Очекујемо до краја недеље допис којим ће све бити прецизирано - навео је Поповић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

“Град светлости” позива вас да осетите чаролију безвременог