НОВА ПРАВИЛА ЗА ПУТОВАЊА: Важе од 1. фебруара - шта ће бити кључно за улазак у земље чланице ЕУ

Novosti online

25. 01. 2022. у 12:01

ПРЕМА усвојеним новим препорукама Савета ЕУ, које нису обавезујуће и остављају државама чланицама одлуку о њиховој примени, вакцинација, тестирање или статус опоравка од ковида-19, као што је потврђено важећим дигиталним сертификатом ЕУ о ковиду-19, треба да буду кључне одреднице за путовања.

НОВА ПРАВИЛА ЗА ПУТОВАЊА: Важе од 1. фебруара - шта ће бити кључно за улазак у земље чланице ЕУ

Фото: АП

Дакле, препоручено је да мере против вируса корона треба да се примењују узимајући у обзир индивидуални статус уместо ситуације на регионалном нивоу, са изузетком подручја у којима вирус циркулише у веома високим нивоима.

Савет ЕУ је усвојио препоруку о "координисаном приступу" како би се омогућило безбедно кретање током пандемије корона вируса.

- То значи да вакцинација, тестирање или статус опоравка од ковида-19, као што је потврђено важећим дигиталним сертификатом ЕУ о ковиду, треба да буде кључна одредница. Приступ заснован на личности ће значајно поједноставити правила и пружити додатну јасноћу и предвидљивост путницима - наводи се у Савету.

Како је наведено, ова препорука ће ступити на снагу 1. фебруара 2022. године, од када ће и период важења ковид сертификата бити ограничен на 270 дана.

Важећи дигитални ковид сертификат подразумева:

Потврду о вакцинацији вакцином одобреном на европском нивоу ако је прошло најмање 14 дана и не више од 270 дана од последње дозе примарне серије вакцинације или ако је особа примила бустер дозу.

- Државе чланице би такође могле да прихвате сертификате о вакцинацији за вакцине које су одобриле националне власти или СЗО - наводи се у препорукама Савета.

Негативан резултат ПЦР теста добијен не више од 72 сата пре путовања или негативан брзи антигенски тест добијен не више од 24 сата пре путовања.

Потврду о опоравку која показује да није прошло више од 180 дана од датума првог позитивног резултата теста.

Од особа које немају дигитални ЕУ ковид сертификат могло би да се захтева да се подвргну тесту пре или најкасније 24 сата након доласка. Од овог правила изузета су деца млађа од 12 година, као и путници са есенцијалним разлогом путовања.

ЕУ ће, како је речено, наставити да процењује ситуацију у регионима, а задржан је и механизам тзв. хитне кочнице у случају појаве нових варијанти или појачане забринутости у вези са ширењем вируса.

Препоруке Савета нису правно обавезујуће, тако да је на властима држава чланица да одлуче о њиховој примени.

(Телеграф)

БОНУС ВИДЕО - Како је породиљама оболелим од корона вируса?

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОПЕТ ОТИМАЈУ СРПСКУ ИМОВИНУ: Власти у Приштини планирају да ускоро формирају Фонд косовског богатства