КОРОНА ПОСЛАЛА НА БОЛОВАЊЕ 2.000 МЕДИЦИНАРА: Галопирајући омикрон сој десетковао здравствени кадар, страхује се од жаришта у школама

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

25. 01. 2022. у 08:00

КОРОНА, у овом, досад најјачем налету, десетковала је и здравствени кадар, како у установама у ковид-систему, тако и тамо где се збрињавају искључиво нековид пацијенти. У Министарству здравља "Новостима" је у понедељак речено да је ван строја, због инфекције короном, тренутно 2.000 здравствених радника, од којих се 29 лечи болнички, а остали су у изолацији, односно на кућном лечењу.

КОРОНА ПОСЛАЛА НА БОЛОВАЊЕ 2.000 МЕДИЦИНАРА: Галопирајући омикрон сој десетковао здравствени кадар, страхује се од жаришта у школама

Фото: Д. Миловановић

Професор др Владимир Ђукић, директор КБЦ "Др Драгиша Мишовић", каже да су у овој болници од 64 медицинске сестре на одељењу хирургије чак 22 - болесне.

- Трећина медицинских сестара је болесна од ковида, али на сву срећу симптоми су благи. У понедељак су и два лекара са овог одељења пријавила инфекцију - рекао је проф. Ђукић.

КБЦ "Мишовић" је почетком децембра изашао из ковид-режима, али сад опет, не може да ради пуним капацитетом са нековид пацијентима.

- Ми и даље не можемо да радимо нормално и у пуном капацитету, јер нам фали трећина медицинских сестара само на хирургији. Скоро 90 сестара од њих 700 на нивоу целог КБЦ има ковид. Надам се да ће ова недеља да донесе побољшање, и да ће се многи вратити на посао, тако да ћемо следећих 10-15 дана профункционисати потпуно - навео је Ђукић.

Сада се страхује да би због почетка другог полугодишта, макар и по комбинованом моделу за већину ђака, могло да дође до новог таласа ширења вируса који је у понедељак потврђен код 15.046 особа. Не смањује се ни позитивност на тестовима, што потврђује и најновији пресек, по којем је сваки други од 30.988 тестираних позитиван, нити притисак на ковид-амбуланте, а повећава се и број хоспитализованих пацијената.

Професор др Радмило Јанковић, заменик директора УКЦ Ниш, потврдио је да се последњих дана бележи повећање броја пацијената на болничком лечењу, али да је ситуација под контролом, иако је у његовој установи инфицирано око стотину запослених.

- Научили смо на ударе у којима смо имали и по 1.000 хоспитализованих у Крушевцу, где је највећи ковид-центар у централној и јужној Србији. Имамо по последњем извештају 130 пацијената, што је далеко мање од капацитета - рекао је Јанковић. - Сада се заражавају млађи, али биће проблем када се то буде слило ка старијој популацији. Већина хоспитализованих је јако стара. То су пацијенти са другим болестима, оболели и од малигних болести, хируршки пацијенти. Очигледно је да омикрон даје блаже клиничке слике, а видећемо да ли ћемо касније имати додатне постковид последице. Још нисмо достигли пик таласа. Очекујем да ће бројке расти до средине фебруара и да ћемо имати мирније пролеће и лето.

НА РЕСПИРАТОРУ 119 ПАЦИЈЕНАТА

ОД компликација ковида за последња 24 сата преминуло је 35 пацијената. То је податак који забрињава, јер толики број умрлих за један дан нисмо имали дуже од месец дана. У болницама је због ковида 2.922 пацијента, од којих је 119 на респиратору, што је такође најлошији показатељ још од 24. децембра, када је број оболелих на респираторима пао на испод 100.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВЕРНИЦИ СЛАВЕ СВЕТОГ ЈОВАНА БОГОСЛОВА: Ево које обичаје треба испоштовати на данашњи дан