КОРОНА СЛАБИ, ИМАЋЕМО МИРНО ПРОЛЕЋЕ: Доктор Јанковић прву пут има позитивне прогнозе

Новости онлајн

24. 01. 2022. у 14:32

ДОКТОР Радмило Јанковић, заменик директора КЦ у Нишу, истакао је да сматра да је корона почела да слаби, те да први пут након две године сматра да има позитивне прогнозе.

КОРОНА СЛАБИ, ИМАЋЕМО МИРНО ПРОЛЕЋЕ: Доктор Јанковић прву пут има позитивне прогнозе

Фото: Принтскрин РТС

- Доминантна је плима заражавања омикроном. Претпостављам да ће данас бројеви бити знатно високи, али оно што је чињеница је да је овај омикрон потпуно променио природу ковида 19, то више није иста болст на сву срећу. Делује да је то јако блаже. Ми имамо сада и већ преко стотину пацијената, мало имамо правих клиничких слика ковида 19 и вероватно је да је то неки остатак делта соја. Ми ни приближно немамо оптерећење које бисмо иначе имали са оваквим заражавањем - истакао је др Јанковић на Курир телевизији.

Иако има позитивне прогнозе за наредни период, др Јанковић ипак оставља простора да види шта ће се десити на јужној хемисфери, будући да су управо одатле стигле мутације.

- Корона се на сву срећу мења на боље и нашла је начин да скоро неприметна буде поред нас. Све се мења, скраћује се и трајање изолације и вероватно иде у неком правцу да ће то бити нека болест, која вероватно неће имати неки значај, колико је имала раније. Остављам ограду да видимо шта ће се десити на јужној хемисфери. Ја сам за ту неку процену да више нећемо имати тако тешке слике као што је то било са делта сојем, али видећемо како ће бити у наредном периоду - истиче заменик директора КЦ у Нишу.

Он је навео да се нада да ћемо имати пролеће као и прошле године.

- За разлику од претходне две године, где је огроман притисак био на болницама, сада имамо притисак на ковид амбулантама. Претпостављам да ће ово трајати још једно две недеље, након чега ћемо ићи ка брзом спуштању. Претпостављам да ћемо имати пролеће као и прошле године и да се надамо и да у свету неће ићи нагоре. По први пут сам оптимиста након две године да можда и идемо набоље. Ово је сад медицина заснована на доказима - каже др Радмило Јанковић.

БОНУС ВИДЕО:

НАШИ ХЕРОЈИ: Интервју са докторком из ковид амбуланте

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Слушај најновије вести и најбољу музику на радионовости.цом