ПРЕМИНУО ЕПИСКОП ШАБАЧКИ ЛАВРЕНТИЈЕ: Био је цењен у завичају, земљи, познат и признат на свим меридијанима

В.Митрић

23. 01. 2022. у 17:34

ЕПИСКОП шабачки Лаврентије (88) упокојио се данас у Шапцу, четири дана пред рођендан (Савиндан). Најстарији архијереј СПЦ по владичанском стажу, од пуне 54 године, рођен је 1935. у Богоштици код Крупња, као Живко Трифуновић, близанац брата Саве.

ПРЕМИНУО ЕПИСКОП ШАБАЧКИ ЛАВРЕНТИЈЕ: Био је цењен у завичају, земљи, познат и признат на свим меридијанима

Фото: В. М.

По завршетку Богословског факултета у Београду једно време био је економ Богословије, потом свештеник на Купресу, а затим и професор Богословије у Крки. Ту га 1967. затиче вест да га је Свети архијерејски сабор изабрао за епископа моравичког, викара тадашњег патријаха српског Германа.

После две године, одлази са тог положаја, у расејање - за епископа надлежног за западну Европу и Аустралију и Нови Зеланд, што је, данас, простор седам епархија СПЦ. У отаџбину се враћа, пре нешто више од 31 годину, где долази на чело Епархије шабачко-ваљевске, после упокојења свог претходника и некадашњег професора, владике Јована Велимировића, синовца владике Николаја, на чијем челу је био све до јуче.

Редак је епископ који је епархију поделио на два дела, на шабачку и ваљевску:

- Два човека могу увек више да ураде од једног - говорио је.

Почившем епископу припадају и заслуге за објављивање сабраних дела Светог владике Николаја, на којима је деценијама радио. У родној Богоштици подигао је манастир у оквиру кога је Дом песништва "Десанка Максимовић", а у насељу Касарске ливаде духовни, културни и спортски комплекс.

Био је плодан писац из области духовности. Објавио је више књига. Цењен у завичају, земљи, познат и признат на свим меридијанима. Говорио је перфектно енглески, руски и немачки.

Здравље епископа Лаврентија погоршало се прошлог лета када је, по доласку из Мељина, примљен на ВМА. После збрињавања настављено је његово вишемесечно кућно лечење под надзором лекара, сестара и пажњом архимандрита Нифонта Павловића, архијерејског заменика, проте Мирка Вилотића и ђакона Раденка Пантића.

Пред Божић га је посетио патријарх српски Порфирије, са епископом сремским Василијем.

Фото Епархија шабачка

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА ПЕТАК, 27. МАЈ: Погледајте какво нас време очекује данас и наредних седам дана