НОВОСАДСКА РАЦИЈА НИЈЕ ТУГА САМО ЗА НОВОСАЂАНЕ: Милош Вучевић- То је опомена за целокупно човечанство, да фашистичко зло не сме да се понови

Novosti online

23. 01. 2022. у 14:25

У ЗНАК сећања на жртве злогласне акције окупационих снага у Другом светском рату, као и потомака жртава, Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада, положио је венац на споменик „Породица“ на Кеју жртва рације.

НОВОСАДСКА РАЦИЈА НИЈЕ ТУГА САМО ЗА НОВОСАЂАНЕ: Милош Вучевић- То је опомена за целокупно човечанство, да фашистичко зло не сме да се понови

Фото: Инстаграм/ milosvucevic_gradonacelnik

- На данашњи дан пре тачно 80 година, фашистичке хорде су у Новом Саду починиле злочин који не застарева, а генерацијама су нанеле бол која се не лечи .. Ту бол и данас осећамо, и сваког јануара који је у нашем граду заувек означен црним флором. Пре осам деценија, 21, 22. и 23. јануара, Хортијеви фашисти су убили и под лед бацили више хиљада невиних Новосађана– Срба, Јевреја, Рома .. Новосадска рација је злочин. Новосадска рација је била најсуровије организовано убијање невиних и незаштићених људских бића. Ту свирепост људски ум тешко да може да схвати. Да прихвати не може никако- написано је на инстаграм профилу Милоша Вучевића.


- Новосадска рација није само туга за нас Новосађане. Новосадска рација је опомена за целокупно човечанство, да фашистичко зло више нигде и никада не сме да се понови. Зато не смемо престати да се сећамо, иако то сећање боли. Зато морамо о томе да учимо нашу децу, иако није лако причати о смрти и страдањима онима који су на почетку животног пута .. Али такве туге не смеју да се утапају у забораву, јер такве туге нас и уче и опомињу да будемо бољи, да нашим потомцима омогућимо будућност без туге и без суза, које је узроковало људско зло. Већ 8 деценија овај град крвари сваког јануара за својим невино страдалим суграђанима, а тугу носи буквално сваког дана, сваког часа, на сваком кораку...- Написано је.

- Као многи од вас, и ја сам одрастао уз приче о језивом, леденом јануару, о тужним судбинама мојих комшија, новосадских породица које су свирепо убијене ... Још као дете сам слушао о мучењу и убијању, о томе како су фашисти свој крвави пир почели на Божић, на празник радости и љубави, и онда данима и ноћима убијали, не бирајући своје жртве, не бирајући да ли су деца или старци .. Прекинули су хиљаде живота насилно, мучки, монструозно, метком у потиљак, или их живе бацајући под лед .. И дуго ме је мучило питање зашто? И како то мржња може да буде толика да убијаш због ње, да убијаш некога само зато што је друге вере и нације? И како мржња може да буде политика? - објављено је на инстаграм профилу Милоша Вучевића.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА НЕДЕЉУ, 29. МАЈ: Велике количине падавина  на истоку и југу земље