"ПОСТКОВИД ЈЕ ТИХИ УБИЦА": Др Иво Удовичић: Последице короне ће нас тек коштати, могу бити фаталне за оне који су били заражени

Novosti online

23. 01. 2022. у 09:32

КОМАНДАНТ војне ковид болнице Карабурма, пуковник доцент др Иво Удовичић, упозорио је да се притисак на здравствене установе у Србији повећава из дана у дан због ширења заразнијег омикрон соја корона вируса.

ПОСТКОВИД ЈЕ ТИХИ УБИЦА: Др Иво Удовичић: Последице короне ће нас тек коштати, могу бити фаталне за оне који су били заражени

Фото: Принтсцреен

У интервјуу за недељну Политику, Ivo Удовичић је истакао да се сада најчешће хоспитализују особе старије од 60 година, највише они од 70 до 90 година.


- После масовних прослава, доласка наших људи из иностранства и појаве омикрон соја, одмах након дочека Нове године се очекивао изузетно висок број новозаражених. Бројеви последњих дана обарају све рекорде. Само у једном дану смо имали 130 пријема у болнице што је велики број за Београд. Очекујемо да ће наредних дана бити још више инфицираних -  рекао је пуковник Удовичић и изразио уверење да ће нас, како је рекао, "омикрон спасити од нас самих".

Он је предочио да ће популацију у Србији омикрон сој у великој мери имунизовати јер је недовољан број људи вакцинисан.

Доктор Иво Удовичић ипак сматра да се неће појавити и изненадити нас нека опаснија и заразнија варијанта, већ ће, уколико се буде појавио неки нови сој, тај бити мање опасан и заразан.

Упозорио је да постковид стања код пацијената који су прележали инфекцију могу бити веома опасна.

- Постковид може да буде тихи убица и људи морају да се чувају. Корона вирус не изазива само упалу плућа, већ је то системска болест која доминантно напада ендотел крвних судова и ту прави штету, разара их и ствара услове за крвне угушке и зачепљења крвних судова. А онда, шест месеци после ковида, човек доживи инфаркт миокарда или шлог. Постковид ће нас тек коштати и тек ће изазвати проблеме, а то се пре свега односи на оне који су били заражени делта сојем - рекао је Удовичић.

Указао је да у циркулацији има и даље делта соја и вируса сезонског грипа и да је неопходно следити препоруке светских здравствених институција о ношењу маски.

- Ми лекари смо увек за строже, рестриктивније мере, али јасно је да компромиси морају да се праве јер привреда мора да живи. После две године ковида сви смо се медицински описменили и нема потребе да ми више некога саветујемо шта да ради. Људи морају да воде рачуна о себи и да чувају здравље - рекао је др Удовочић.

Нагласио је да је посебно болно што су током ове пандемије многи млади људи изгубили живот јер нису хтели да се вакцинишу.

- Само је требало да се вакцинишу и данас би били живи. Нама лекарима најтеже је када нам пацијент премине. Нема те утешне реци коју можете рећи некоме ко је изгубио своју блиску, вољену особу - рекао је командант војне ковид болнице Карабурма пуковник доцент др Иво Удовичић.

БОНУС ВИДЕО: DOKTORKA KOJA JE DVA PUTA IMALA KORONU: Orden predsednika za najteži posao u državi

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

БЕТ ОЛЕ ПОКЛАЊА ПОТПИСАН ДРЕС АЛЕКСАНДРА МИТРОВИЋА! Сазнај како до поклона