И МАТИЈИ БАНУ ВАЈА СПОМЕНИК: Занимљиви радови уметника из Јагодине

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

23. 01. 2022. у 15:01

У УМЕТНИЧКОМ изразу вајара Ивана Марковића (41) из Јагодине посебно место заузима људска фигура, човек као мерило свих ствари. Скелет и мускулатура, каже овај уметник, "пружају могућности покрета који мења и обликује свет, који је и најочигледнија манифестација и предуслов живота", али му уједно намећу и ограничења.

И МАТИЈИ БАНУ ВАЈА СПОМЕНИК: Занимљиви радови уметника из Јагодине

Иван Марковић, Фото Приватна архива

Његову креативну пажњу привлаче људи из руралних и урбаних средина. Зато највише воли да ради минијатуре од алуминијумске фолије која задовољава његову потребу да нешто створи брзо, да сачува емоцију и интуитиван блесак који се најбоље очитава у крокију, подједнако препознатљивом у цртежу, као и скулптури.

- Волим да дочаравам ситуације у којима се обични људи свакодневно налазе. Трг пун људи који стоје и разговарају, пословни људи у мантилима са актовкама, који увек некуд журе, људи који лежерно ходајући шетају кућне љубимце, младе жене на штиклама, које безбрижно телефонирају... Све су то мотиви које реализујем у разним материјалима, али највише у алуминијумским фолијама, које савијам, утискујем, пресујем и лепим, јер фолија уноси светлост у цртеж - каже Марковић, који је 2012. завршио Факултет ликовних уметности, а тренутно је на докторским студијама на вајарском одсеку.

Ранко Ђанковић ваја Молера, Фото Приватна архива

Са академским вајаром Ранком Ђанковићем из Београда већ је израдио доста споменика, а тренутно раде на скулптури Матије Бана, знамените личности, која ће почетком пролећа бити постављена на Бановом брду, по коме је оно и названо. Заједнички стварају и споменик у бронзи Петру Николајевићу Молеру на Врачару, у улици која је по њему добила име. Фигура ће бити висока 2,30 метара, а споменик сличне висине средином прошле године поставили су Милојку Вељовићу у Горњем Милановцу.

- Процес је веома сложен, јер је најпре потребно урадити прецизан костур од метала, пошто та подскулптура одређује положај тела и карактер саме фигуре. Потом се израђује модел у глини, на основу кога се скулптура увећава до жељене величине, односно приступа вајању - појашњава Марковић.

Људи од алуминијумске фолије, Фото Приватна архива

ИМПРОВИЗАЦИЈА

МАРКОВИЋ каже да је тешко радити лица историјских личности због недостатка фотографија. Када не постоји ни цртеж, на пример, личности из 17. века, онда мора да се импровизује на основу литературе, археологије и етнографије. Зато вајари морају добро да се информишу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ДОЈАВЕ О БОМБАМА У НИШКИМ ШКОЛАМА: На мејл једне стигла језива претња