СТИЖУ ПРОЗОРИ ЗА ЦВЕТКОВИЋЕ И ЊИХОВУ БАКУ: Школски другови помажу породици младића, који је у уторак покушао да се убије због сиромаштва

Ј. ЋОСИН

22. 01. 2022. у 09:45

ДО ноћас сам се добро држала, али ноћас ме све стигло. Кад се одморим, бићу добро. Невероватно.

СТИЖУ ПРОЗОРИ ЗА ЦВЕТКОВИЋЕ И ЊИХОВУ БАКУ: Школски другови помажу породици младића, који је у уторак покушао да се убије због сиромаштва

Николини другари, Фото Ј. Ћосин

Нисам веровала да се за унуче оволико пати. Мислила сам да мајка највише воли своје дете, а сад знам да нисам оволико патила ни за сином када је умро, ни за мужем... Тада сам поклекла, али сам се држала, за унука, за мог Николу. Његов покушај да себи одузме живот ме је сад дотукао. Тек сам данас лоше, тек ми се сада све скупило. Захвална сам људима који се јављају да помогну, они су нам светло у тунелу.

Овако за "Новости" прича Душанка Цветковић из Ниша чији је уник Никола Цветковић (22), у уторак, скочио са другог спрата, бојећи се да ће Центар за социјални рад одвести у хранитељске породице његових петоро млађе браће и сестара о којима брине са баком, која болује од Паркинсонове болести. Душанкин син, а Николин отац преминуо је прошле године. Био је ратни војни инвалид...

Фото Ј. Ћосин

Бака Душанка каже да је срећна што је њен унук уопште жив будући да је скочио са висине од шест метара, али и да је боле његове муке које носи на души.

- Мисли мој Никола да све може сам. Хоће сам да брине о свему, а и сам је дете. Такав је био и његов отац. Говорила сам му, док је био жив, узми сине, огласи се, немој да се задужујеш, није срамота. Потражи, има још добрих људи. А он ми каже: "Како ћу мајко, па нисам зато ратовао, да морам сада да клечим за мој динар." Свакоме је учинио, свакоме помогао, а такав је и Никола. Има људи који га осуђују... Лако је другима да суде, али не знају шта се у туђој кући и души дешава - говори нам ова несрећна бака.

Додаје и да се њеном унуку све скупило када је решио да себи учини неко зло. Дугови за струју и воду су се нагомилали, трошкове сахране њеног сина, Николиног оца, још нису платили, старатељство над децом било је неизвесно, а последње што је желео је да му браћа и сестре оду у хранитељске породице.

Никола се, како сазнајемо, опоравља од повреда задобијених приликом пада, а за то време, његови другари још из школе одмах су се окупили да помогну колико могу: да окрече кућу, промене столарију, поставе прозоре тамо где их нема...

- Заједно смо ишли у школу, а када смо чули за немили догађај, одмах смо се организовали да помогнемо. Нисмо знали са каквим се мукама наш Никола бори. Другари смо из основне, у последње време смо се мало удаљили, а Никола никад није причао о томе. Има нас, помоћи ћемо, много се људи јавља. Већ данас ћемо поставити прозоре, почећемо са кречењем. Направили смо групу и већ 80 људи се јавило да помогне. У једној пекари обезбедили смо да им достављају хлеб сваког дана, купићемо веш-машину - одлучан је Душан Костић, Николин друг.

Помоћ за породицу Цветковић стиже са свих страна, из читаве Србије, али и из Црне Горе, одакле се путем наше редакције јавио донатор који жели да помогне.

Душанка Цветковић, Фото Ј. Ћосин

ДЕЦА НЕЋИ ИЋИ КОД ХРАНИТЕЉА

СЕДМОЧЛАНА породица Цветковић, како "Новости" сазнају, у нишком Центру за социјални рад "Свети Сава", неће бити раздвојена.

- Потписано је решење по коме им је додељен старалац, радник из Центра. Он ће интензивно пратити развој, потребе и све остало у породици. Моћи ће да се чују или виде сваки или сваки други дан. Искључили смо могућност да неко од деце буде смештен у хранитељску породицу. Остају заједно, а старалац је привремена мера. Један од браће који има 17 година је интелигентан и разборит, па постоји могућност да по навршавању 18. године он постане старалац - рекао нам је Зоран Јовић, директор Центра за социјални рад и додао да ће наћи све могуће начине да се на најбољи начин помогне овој породици.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЗНАЊЕ ТРЕБА И ЗНАТИ И ДАТИ: Деценијама Мирко Дејић доказује деци да математика није баук, написао најбољи уџбеник  у Европи за предшколце