ДВЕ НОВЕ ТУЖБЕ ПРОТИВ НАТО: Покренути процеси због бомбардовања осиромашеним уранијумом 1999. године

В. Н.

20. 01. 2022. у 09:24

У ИМЕ двојице српских војника оболелих од канцера, као последице бомбардовања наше земље осиромашеним уранијумом 1999. године јуче су у Вишем суду у Београду поднете још две тужбе. Прва је поднета на исти дан и прошле године, али пошто поступак још није почео, јер НАТО није доставио одговор на тужбу, поново је стигла у суд.

ДВЕ НОВЕ ТУЖБЕ ПРОТИВ НАТО: Покренути процеси због бомбардовања осиромашеним уранијумом 1999. године

Фото З. Јовановић

Нишки адвокат Срђан Алексић рекао је да је један од двојице војника у чије је име поднета тужба Т. Д. из Титела, који је за време НАТО агресије имао 21 годину и био на аеродрому Слатина у Приштини, а оболео је од рака тестиса. Други тужилац је Београђанин Ј. З. који је био стациониран у Призрену и оболео је од леукемије.

Он је указао да су од истих ових болести оболели и италијански војници који су били у мисији на КиМ у то време и који су од своје државе после подношења тужби добили одштету, због последица бомбардовања осиромашеним уранијимом. Адвокат је суду приложио и неопходна вештачења.

Суд има могућност да по истеку шест месеци у оваквим случајевима објави тужбу на огласној табли, другој страни постави привременог заступника или ангажује неку међународну агенцију која би заступала интересе НАТО.

Алексић каже да би по истом основу код нас могло да тужи око 3.000 људи који су у време бомбардовања били на Косову и Метохији 1999, као и њихови наследници, јер су многи већ преминули од канцера. Тужбе нису још поднете због високих такса и чека се прва пресуда, после које ће, уколико буде у корист клијента, уследити и друге тужбе.

Оне ће бити поднете у име оних који имају адекватну медицинску документацију, која показује да је њихово малигно обољење последица дејства осиромашеног уранијума. Биће приложени и докази изведени у поступцима вођеним 2000. у Окружном суду у Београду и пред Међународним судом правде у Хагу 2004. године, као и италијанске пресуде у случају оболевања њихових војника који су били распоређени у мировним мисијама у бившој Југославији.

ПО УЗОРУ НА ИТАЛИЈАНЕ

ДВЕ нове тужбе су поднете у сарадњи са италијанским адвокатом Ангелом Фиоре Тартаљом, који је у Италији добио 253 правоснажне пресуде у име италијанских војника који су оболели од канцера јер су били у мировној мисији на КиМ у време бомбардивања. По узору на њих, тражи се одштета од око 100.000 евра за војнике, полицајце или војне резервисте, који су били 1999. године на Косову и Метохији или на југу Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

РХМЗ ПОНОВО УПОЗОРАВА: У наредна два сата пљусак у Београду и још три региона Србије