СЛЕДЕ НАМ ЛЕДЕНИ ДАНИ: Метеоролог објавио најновију временску прогнозу - од четвртка нас очекује смрзавање

Novosti online

18. 01. 2022. у 10:47

МЕТЕОРОЛОГ Ђорђе Ђурић на друштвеној мрежи Фејсбук најавио је да ће време до четвртка у Србији бити стабилно, а да нам потом следи захлађење.

СЛЕДЕ НАМ ЛЕДЕНИ ДАНИ: Метеоролог објавио најновију временску прогнозу - од четвртка нас очекује смрзавање

Фото: Танјуг/С.А.

Такође је навео да ће нам до краја јануара време бити у складу са календаром.

- У Србији је јуче краткотрајно ослабио утицај снажног антициклона, тако што се његов центар преместио ка Атлантику. Преко истока Европе премештао се снажан циклон, а у склопу њега и хладни фронт. Овај хладни фронт својим периферним и ослабљеним делом прешао је синоћ преко Србије са севера према југу. Донео је кишу, планинама снег, али значајнијих падавина није било. Хладни фронт био је више изражен у виду јаког, на ударе и олујног северозападног ветра, а након јучерашњих температура и до 11 степени, хладни фронт донео је осетнији пад температура за 10 степени. Јак северозападни ветар рашчистио је и атмосферу од загађујућих честица. По продору хладног фронта, поново је ојачао снажан антициклон са запада Европе, уз поновни пораст ваздушног притиска, па је током ноћи са севера дошло до разведравања. Под утицајем овог антициклона у приземљу и под утицајем гребена са југозапада на висини, у Србији ће до четвртка бити стабилно - написао је он и додао да ће у Србији и у Београду данас бити сунчано и хладније, на југу и истоку уз више облачности.

- Дуваће појачан северозападни ветар, крајем дана у слабљењу. Максимална температура биће данас од два до шест степени, у Београду до пет степени - написао је Ђурић.

Такође, у Србији у среду ујутро биће ведро и веома хладно, уз умерен до јак мраз, а понегде се очекују магла и ниска облачност. Током дана сунчано и мало топлије, на југу и истоку уз нешто више облачности. Јутарња температура биће од -10 до -2 степени, на Пештеру (Сјеница) до -18 степени, максимална дневна од три до седам, у Београду до 5 степени.

Ђурић је објаснио да се у четвртак очекује значајно слабљење антициклона над нашим подручјем и његово измештање западније изнад Атлантика, и да ће са севера јачати утицај циклона, а на висини ће доћи до нестанка гребена и до постепеног спуштања долине са севера, па се очекује и пад ваздушног притиска.

- У четвртак након сувог и хладног јутра са мразом, током дана топлије, али са севера се очекује и повећање облачности. После подне и увече са севера ће преко Панонске низије уследити продор хладног фронта и он ће прво северним, а током вечери и осталим пределима Србије донети јаче наоблачење и захлађење са кишом, која ће током вечери и ноћи прећи у суснежицу и снег. Падавине ће бити везане за подручје простирање хладног фронта и на том подручју током продора биће и најинтензивније. Испред хладног фронта струјаће топлија ваздушна маса са југозапада, па ће пре његовог продора, на југу и истоку Србије бити релативно топло. Максимална температура у четвртак од четири степена на северу до 12 степени на истоку и југоистоку Србије, у Београду до шест степени. У току вечери и ноћи очекује се осетније захлађење, јер се иза хладног фронта очекује прилив хладне ваздушне масе - написао је он и додао да ће се у петак и током викенда Србија налазити између снажног антициклона са запада и циклона са истока Европе.

- Биће изражен градијент ваздушног притиска, па ће дувати појачан северозападни ветар, уз даљи продор хладне ваздушне масе са севера и североистока Европе. Иако се очекује захлађење, главнина ледене ваздушне масе са истока Европе и из Русије продреће источније од Србије и то преко области Црног мора, Румуније и Бугарске до Грчке, док ће Србија бити на периферном делу, али ће и поред тога доћи до захлађења.

Додао је и какво нас време чека током викенда:

- У петак и током викенда на северу Србије биће суво и то углавном на подручју Војводине, понегде са слабим снегом, док се у осталим пределима Србије очекује облачно, повремено са снегом. Иако би снег забелео ниже пределе јужне и централне Србије, не очекују се значајније снежне падавине и пало би од један до 10-ак центиметара снега у нижим и 5 до 15 центиметара у вишим пределима, а јак северозападни ветар у брдско-планинским пределима могао би да ствара снежне наносе, сметове и вејавицу. У јутарњим часовима очекује се мраз. Максимална температура у петак од нула до три степена, а током викенда од -2 до два степена. Дакле, за викенд се понегде очекује ледени дан (ледени дан је термин у метеорологији, који означава да је максимална температура током целог дана нула или испод нула степени).

Према тренутним прогнозама, како је он навео, следеће седмице време ће бити у складу са календаром, тј. ујутро умерен, понегде и јак мраз, а током дана температуре око или који степен изнад нула степени.

- С обзиром на то да је просек максималних температура за овај најхладнији део године од један до пет степени, оне ће до петка бити углавном у границама просечних вредности или нешто изнад просека, док ће током викенда и почетком следеће седмице бити испод просечних вредности. Све у свему до краја јануара време ће бити углавном у складу са календаром - навео је он.

БОНУС ВИДЕО:

СНЕГ У БЕОГРАДУ: На улицама комуналне службе

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

МАЈМУНСКЕ БОГИЊЕ НИСУ ВЕЛИКА ПРЕТЊА: Вирусолог др Миланко Шеклер о болести због које се шири паника у Европи