СТАРИ ОКЛОПЊАК "ГРМИ" У НОВИ ЖИВОТ: Серијска модернизација поузданог тенка М-84 је међу приоритетима система одбране за ову и наредне године

Р. Драговић

18. 01. 2022. у 11:00

МОДЕРНИЗАЦИЈА тенка М-84 једна је од најважнијих ставки у петогодишњем плану опремања Војске Србије наоружањем и опремом из погона домаће наменске индустрије. Први кораци серијске обнове возног парка проверених оклопњака требало би да буду направљени већ ове године, а модернизовани домаћи тенкови требало би да драстично повећају борбене способности јединица копнене војске.

СТАРИ ОКЛОПЊАК ГРМИ У НОВИ ЖИВОТ: Серијска модернизација поузданог тенка М-84 је међу приоритетима система одбране за ову и наредне године

Тенкови М-84 на вежби на полигону Пештер / Фото МО

Нови живот старог оклопњака требало би да буде резултат драстично већег издвајања за оружане снаге у наредних пет година. Одлуком државног и војног врха, у наредних пет година требало би да буде издвојено чак 1,2 милијарде евра за набавку домаћег наоружања и војне опреме. Модернизација М-84 припала је у задатак Техничко-ремонтном заводу у Чачку, који ће, заједно са другим војним установама, добити и снажну финансијску инјекцију.

Већ у првом кварталу ове године држава ће у домаћу наменску индустрију - укључујући и ремонтне заводе - уложити 145 милиона евра. Овај новац је намењен за куповину нових погона и набавку опреме, машине и модернизацију производње.

- Државни и војни врх 2020. године одлучио је да модернизација овог тенка буде поверена домаћој памети и фабрикама, а избор је пао на чачански Ремонтни завод. То је стратешка одлука, јер ће ова установа тако ухватити корак са савременом технологијом. Први примерак осавремењеног гусеничара представљен је јуна 2020. у Чачку, после чега је постат на испитивања. На полигону Никинци још увек се тестира његова ватрена моћ, како би коначна верзија била што прецизнија - подсећају у врху система одбране.

Војска Србије располаже око 200 тенкова М-84, и они чине основу ватрене моћи оклопних јединица копнене војске. У првој фази њихове модернизације ови оклопњаци добиће нових девет система, а у другој додатних 12, чиме ће пратктично све виталне компоненте бити замењене. Нови М-84 (са ознаком М-84 АС1) добиће даљински управљану борбену станицу са митраљезом калибра 12,7, метеосензоре, средства везе, експлозивни реакативни оклоп, нишанске справе, напредну муницију...

- Тенкови М-84 нулте серије израђени су 1984. године. На тенковима произведеним од 1988. до 1991. године уграђени су јачи мотори и примењена су побољшања оклопне заштите преузета са тенка Т-72М1. С обзором на то да од 1991. године ништа није урађено на модернизације тенка М-84, ово је велики успех и огроман искорак у опремању оклопних јединица - наводе у Министарству одбране.

"РУСКИ БАТАЉОН" У НИШУ

ВОЈСКА Србије регионална је сила према броју тенкова и снази оклопних јединица, а више тенкова од Србије у окружењу има само Румунија - око 400. Осим М-84 у јединицама Војске Србије је и оклопњак Т-72, као и 30 недавно примљених модернизованих Т-72М, који чине засебан тенковски батаљон стациониран у Нишу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОБЈАШЊЕЊЕ ТЕОЛОГА: Како је муфтија могао да има више жена