СТИЖЕ ВЕЛИКО ЗАХЛАЂЕЊЕ: Објављена најновија временска прогноза, до краја месеца права зима

Novosti online

17. 01. 2022. у 18:53

СРЕДИНОМ недеље биће суво и умерено хладно уз јутарњи мраз, а око 21. јануара чека нас ново израженије наоблачење, пролазне падавине и захлађење, показује најновија временска прогноза професора географије Марка Чубрила.

СТИЖЕ ВЕЛИКО ЗАХЛАЂЕЊЕ: Објављена најновија временска прогноза, до краја месеца права зима

Фото: Депоситпхотос

Ново погоршање могуће је око 25. у месецу, а на крају јануара има потенцијала за конкретније погоршање и захлађење.

Време ове недеље

У понедељак после хладног и понегде магловитог јутра у току дана променљиво облачно и суво уз сунчане интервале. Само понегде се магла може задржати већи део дана. После подне и увече на северозападу региона јаче наоблачење, појачање ветра и појава слабе кише понегде. У току ноћи ка уторку то наоблачење ће се преместити на југоисток доносећи понегде пролазне падавине, изнад 700 метара надмореске висине пролазан снег и појачан северозападни ветар, који на северу Хрватске и Србије на кратко може бити и врло јак, показује временска прогноза.

У току ноћи ће поново и мало захладити, док ће се у понедељак током дана максимум кретати од +4 до +9, осим у пределима са маглом где ће бити око +1 степен Целзијуса, истиче Чубрило.

Средином недеље углавном суво али прохладно, док ће у току ноћи бити слабих до умерених, а понегде на планинама и јаких мразева.

Јутарњи минимуми од -7 до -1, на снегом покривеним планинама понегде и око -12 степени Целзијуса. Дневни максимум од +2 до +6,а у местима где ће се магла поново дуже задржавати око -1 степен Целзијуса.

У четвртак испред новог, хладног, фронта који ће се ка нама спуштати по источној периферији јаког антициклона са центром над Великом Британијом поново мало топлије уз југозападни ветар и дневни максимум од +3 на крајњем северу до око +12 на југу и југозападу региона.

Средином дана и после подне прво на северу, а у току ноћи ка петку и над осталим пределима наоблачење уз окретање ветра на јак северни, падавине и захлађење. За сада делује да ће у низијама то углавном бити киша или пролазан снег који неће условити формирање конкретног снежног покривача, док би планине, посебно БиХ, Ц.Горе и Србије добиле пролазан али конкретнији снег, истиче Чубрило.

Фото: Д. Балшић

 

Временска прогноза за викенд

У петак и суботу промењљиво облачно, ветровито и умерено хладно уз повремену појаву снежних падавина. У петак би оне чешће биле на планинском југу и југоистоку региона, док би их у суботу могло локално бити и над осталим пределима, али тај део развоја времена још није савим сигуран и зависиће од тачног положаја гребена антициклона који ће условљавати количину и угао упада хладног ваздуха. За сада нема сигнала за циклогенезу у нашој близини и за тако нешто антициклон би морао отићи још даље на запад.

Тих дана ће јутарњи мразеви бити још јачи, те ће понегде на планинама бити и испод -15 степени Целзијуса, док ће се у низијама кретати од -9 до -3 степена Целзијуса, а дневни максимуми вероватно од 0 до +5 степени Целзијуса.

Око 25.01. је могуће још једно пролазно наоблачење уз падавине, а затим чекамо расплет синоптике према крају месеца, каже Чубрило.

Оперативни ГФС и даје има сигнал за конретније захлађење уз циклон и падавине, док се ансамбле чланови оба модела по том питању подељени.

Вечерњи ЕЦМWФ је свакако хладнији у односу на јутарњи прорачун, а како ће се синотпика наредних дана развијати остаје да видимо.

Наредне недеље промењљиво, у понедељак мање пролазно наоблачење, средином недеље суво и хладно уз ноћне мразеве, а око 21.1. нешто јаче погоршање и захлађење.

БОНУС ВИДЕО - ДА ЛИ СТЕ ЗНАЛИ?: Неколико занимљивих чињеница о дијамантима

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА СРЕДУ, 25. МАЈ: Веома топао дан пред нама, по подне пљускови