ТЕСЛУ "НАСЛИКАЛА" ОД ЕЛЕКТРОНСКОГ ОТПАДА: Уметница Даница Максимовић створила права мала ремек-дела од одбачених компоненти компјутера

Ј. ЋОСИН

18. 01. 2022. у 11:22

СТАРИМ рачунарским компонентама, процесорима, кабловима, дотрајалим графичким картицама, поломљеним тастатурама, млада уметница из Ниша Даница Максимовић (29) дала је нову сврху.

ТЕСЛУ НАСЛИКАЛА ОД ЕЛЕКТРОНСКОГ ОТПАДА: Уметница Даница Максимовић створила права мала ремек-дела од одбачених компоненти компјутера

Фото Ј. Ћосин, Приватна архива

Од укупно 20 килограма електронског отпада, ова млада девојка направила је "слику" на којој је приказана читава историја града Ниша.

"Осликани" до најситнијих детаља, уз помоћ компоненти, нишка Тврђава, Стеван Синђелић, цар Константин, три песнице, Ћеле-кула и вила "Наиса" стали су у ово дело димензија 120 са 80 центиметара. За ово својеврсно ремек-дело, било је, како каже ауторка, потребно 120 дана константног рада и труда, до најопипљивијих детаља, али и идеје како слику направити трајном.

- Најпре сам направила скицу, замисао, а потом почела да сецкам и лепим све што имам од компоненти. Све сам извукла на сто, много тога из старих рачунара, али како је било потребно још, почела сам да прикупљам и све оно што су моји пријатељи имали, а нису употребљавали. На крају је требало смислити како да све те компоненте остану трајно ту, па је рад финиширан епоксидном смолом. То је нешто налик стаклу када се осуши, а данас је врло популаран материјал - прича Даница за "Новости".

Фото Ј. Ћосин, Приватна архива

Појашњава да је идеју да уради ово необично уметничко дело добила гледајући како људи не маре за екологију, а отпад бацају где стигну. Њен првенац од електронског отпада који је имала код куће, нека врста претече ове "слике" са мотивима Ниша, заправо је био лик Николе Тесле.

- Нисам могла тек тако да гледам како комшије бацају ђубре чак и кроз прозор.

Размишљала сам шта бих могла да урадим по том питању, за овај град, за ову земљу, како да отпад од старих апарата и рачунара рециклирам и тако подигнем свест о екологији. Издвојила сам гомилу неке електронике: картице, компоненте, рам меморије, сијалице, каблове. Пробала да то исецкам, да направим као мозаик. Свидело ми се то као материјал, па сам размислила шта бих могла да направим. Тесла ми је био инспирација, као најважнија личност у историји човечанства, а Србин је. Зато сам њега прво "осликала". Када је рад био готов, сви су били одушевљени. Рад сам поделила на друштвеним мрежама, почела сам да водим страницу, а онда ме је једна фирма из Ниша која се бави програмирањем позвала. Њима се много допао Тесла и поручили су да направим исто само са мотивима града Ниша - прича нам Даница.

Фото Ј. Ћосин, Приватна архива

Данас њена слика краси зидове ове фирме, а нада се да је то тек почетак и да ће од своје професије ускоро почети да зарађује, будући да је већ неколико година на бироу.

Открила нам је и да је себи као наредни задатак дала да уради портрет најбољег тенисера света Новака Ђоковића.

МАСТЕР У ВЕЛИКОМ ТРНОВУ

АНИЦА је рођена у Приштини, али је расла у Грачаници. У Ниш се доселила да упише средњу Уметничку школу. Потом је завршила Факултет уметности у граду на Нишави, а затим и мастер студије у Великом Трнову, у Бугарској. Сликарством се бави више од 10 година, а опробала се, каже, у свим техникама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЛИТУРГИЈА У САБОРНОМ ХРАМУ У СКОПЉУ: Патријарх Порфирије у канонској посети Охридској архиепископији