ПОВЕЉА ЗА КЊИГУ О СТРАДАЊУ ЈЕВРЕЈА: Директору Архива Војводине др Небојши Кузмановићу биће додељено признање центра "Сан Ван Гелдер"

В. Ц. С.

17. 01. 2022. у 09:40

ПОВОДОМ осамдесетогодишњице масакра над Јеврејима и Србима у јужној Бачкој, 20. јануара, на једном од највећих универзитета у Израелу, Бан-Илан, биће промовисано енглеско издање књиге Архива Војводине "Депортација Јевреја у Бачкој, 1944, Нови Сад 2021", коју је приредио Александар Бурсаћ. Том приликом биће додељена и повеља Центра "Сан Ван Гелдер" др Небојши Кузмановићу, директору Архива Војводине.

ПОВЕЉА ЗА КЊИГУ О СТРАДАЊУ ЈЕВРЕЈА: Директору Архива Војводине др Небојши Кузмановићу биће додељено признање центра Сан Ван Гелдер

Др Небојша Кузмановић

Како је за "Новости" објаснио др Кузмановић, депортација новосадских и бачких Јевреја уследила је пошто су немачке трупе, 19. марта 1944, окупирале Мађарску. Наредба о интернацији Јевреја донета је 7. априла, у Будимпешти.

- Прва група, од око 300 Јевреја, смештена је у згради хотела "Слобода", и после двадесет дана возовима одвезена у нацистичке логоре смрти. Масовна хапшења почела су 26. априла - објашњава Кузмановић.

Хапшења су обухватила све припаднике јеврејске националности, осим појединаца из мешовитих бракова, неколико стопроцентних инвалида из Првог светског рата и две породице изузете од депортације. Целокупно јеврејско становништво Новог Сада похапшено је и смештено у просторије новосадске синагоге, где је забележено неколико смртних случајева и самоубистава. Између 26. и 28. априла пребачени су до сабирних логора у Суботици, Баји и Бачкој Тополи, а одатле у нацистичке логоре смрти, махом у Аушвиц. Од око 1.900 депортованих новосадских Јевреја после ослобођења вратило се само око две стотине.

Процењује се да је током Другог светског рата укупно погинуло или убијено 3.020 од укупно 4.350 новосадских Јевреја.

У Израелу ће бити промовисана и књига у издању Архива о породици Лампел - Лапид. Чувени израелски политичар Јосип Лапид, отац шефа израелске дипломатије Јаира Лапида, рођен је у Новом Саду као Тома Јосип Лампел, а његова породица потиче из Бачког Градишта.

НАГРАДЕ И ОДЛИКОВАЊА

КУЗМАНОВИЋ је носилац многобројних одликовања и награда, између осталог Сретењског одликовања - Златне медаље за заслуге и Октобарске награде Новог Сада, као и Вукове награде, прошле године. Јавности је 2019. обзнанио немачки досије о усташким злочинима у Јасеновцу и НДХ, пронађен у овом Архиву.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Смештање најстаријих чланова породице у дом за старе