НАЈПЛЕМЕНИТИЈИ ПОДВИГ ГОДИНЕ - ХЕРОЈСКИ ДАО ЖИВОТ ЗА КОЛЕГЕ: Љубиша Мрдак, радник обезбеђења, убијен испред поште током оружане пљачке

В. КАДИЋ

10. 01. 2022. у 17:30

НИШТА тог јутра, 20. октобра, није указивало на трагедију. За Љубишу Мрдака (51), радника обезбеђења, требало је да буде само још један уобичајени радни дан.

НАЈПЛЕМЕНИТИЈИ ПОДВИГ ГОДИНЕ - ХЕРОЈСКИ  ДАО ЖИВОТ ЗА КОЛЕГЕ: Љубиша Мрдак, радник обезбеђења, убијен испред поште током оружане пљачке

Андрија, супруга Славица и ћерка Андреа, Фото В. Кадић, Приватна архива

Али, није. Нису му то дозволили нељуди који су, по свему судећи, пљачку око 400.000 евра намењених за исплату пензија у Пошти Црне Горе, месецима потанко планирали. Њихов метак, испаљен Љубиши у груди док је покушавао да заштити животе двојице својих колега, али и пљачку, био је кобан.

Очевици су причали да су, када је око 8.50 испред службеног улаза зграде нове поште стало возило за транспорт новца, из џипа босанскохерцеговачких регистарских ознака излетела тројица маскираних, наоружаних разбојника, који су муњевито пришли двојици радника обезбеђења, попрскали их бибер-спрејом и почели да их ударају кундацима. Како су сведоци наводили, двојица радника обезбеђења су пала, а храбри Мрдак се, без двојбе, ухватио укоштац са једним од пљачкаша да би одбранио колеге. Зачуо се пуцањ: у Љубишу је немилосрдно, изненада, из непосредне близине пуцао пљачкаш и погодио га у груди.

Потом су џакове хитро убацили у аутомобил и дали се у бекство. Неколико сати касније полиција је пронашла запаљени њихов џип у насељу Поклонци, недалеко од Никшића.

Љубиша током литија са владиком Јоаникијем и као припадник ВЈ, Приватна архива

Очевици су несрећном Мрдаку покушали да помогну, убрзо је стигла Хитна помоћ и превезла га најпре у Општу болницу у Никшићу, потом у подгорички Клинички центар, али овом храбром човеку, спаса није било. Убрзо је подлегао повредама...

Шокирани убиством Љубише Мрдака, његови пријатељи широм Црне Горе, објавили су хиљаде порука на друштвеним мрежама.

Огласио се и градоначелник Никшића Марко Ковачевић. Како је истакао, Мрдак је био пример часног и храброг човека који је то својим животом до последњег часа сведочио, искрени патриота и породични човек који је безрезервно давао себе својој породици и свом народу.

- Љубиша се придружио великом броју наше браће и сабораца који су нас у последње годину дана напустили. Али нико нам није отет овако као Љубиша. Мучки и због приземних интереса, они који су га убили показали су да су сушта супротност од нашег неумрлог брата. Све за Христа, Христа ни за шта, говорио је Љубиша. Зато се и није плашио смрти.

Он је стао први и у овој борби. Да први поднесе терет и супротстави се злу. Морамо показати да то није урадио узалуд. Ова земља мора показати да је достојна синова какав је био Љубиша - навео је Ковачевић у саопштењу.

Неизмеран бол и туга уселили су се тог страшног дана у дом честите породице Мрдак.

Неверица још траје... И сваки пут, како кажу његови најмилији, када неко покуца на врата помисле на Љубишу... Сви очекују да ће да се врати, да је оно што се дешавало 20. октобра био само кошмар... Супруга Славица скрхана од бола не може да се помири са трагедијом и тешком истином да Љубише више нема.

- Овде речи не помажу - смогла је снаге само толико да нам каже иако је од трагедије која је снашла њихову породицу прошло готово три месеца.

Бескрајно је тужан и Љубишин син Андрија, делија, студент Машинског факултета у Подгорици, и татина мезимица Андреа... Некада срећна породица сада је у великом болу. И ту муку достојанствено носе. Онако како је и живео њихов Љубиша, велики борац за српство и православље.

Занемео је и кварт код Улице Алексе Бацковића у којем је Љубиша живео. Комшије за њега имају само речи хвале, кажу ширио је оптимизам, бодрио клонуле, штитио немоћне...

Утихнула је и Карађорђева улица у центру Никшића. Из кафана се више не чују звук хармонике Љубише Мрдака и његова громка песма... Још се готово цео град под Требјесима опоравља од трагичног, а херојског одласка њиховог Љубише.

ДАВАЛАЦ КРВИ, УЧЕСНИК ЛИТИЈА

КОМШИЈЕ Љубише Мрдака су нам испричале да је био пореклом из Бијелог Поља, али да је годинама живео у Никшићу. Казали су нам и да се кобног дана понео часно, онако како је живео.

- Другачије се није ни могао понашати официр Војске Југославије и припадник Војне полиције чувеног Седмог батаљона Војске Југославије, члан Клуба добровољних давалаца крви “Свети Сава” из Никшића, учесник Литија за одбрану светиња у Црној Гори, члан удружења “Ступови” и “Завјетници Тврдош”...

ПРОТЕСТИ

МНОГОБРОЈНИ пријатељи Љубише Мрдака протестовали су данима захтевајући од надлежних да се што пре реши овај случај. На месту злочина још горе свеће за душу великог човека који је својим животом бранио колеге и новац намењен пензионерима, људима који су га одавно зарадили.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА 16. МАЈ: Прави летњи дан са температуром до 31 степен; могуће грмљавине и пљускови