НАЈПЛЕМЕНИТИЈИ ПОДВИГ ГОДИНЕ -  ЖЕЉА ДА ПОМОГНУ ЈАЧА ОД БОЛОВА: Јармила Чинчурак и Милан Симић, донирали кожу четворогодишњој девојчици

З. Рајић

17. 01. 2022. у 17:30

МАЛЕНА Кристина (4) из ромског насеља на Чукарици у Београду, играла се 12. марта са другарима, када су погодили жицу далековода.

НАЈПЛЕМЕНИТИЈИ ПОДВИГ ГОДИНЕ -  ЖЕЉА ДА ПОМОГНУ ЈАЧА ОД БОЛОВА: Јармила Чинчурак и Милан Симић,  донирали кожу четворогодишњој девојчици

Фото Ж. Кнежевић

Дошло је до јаког струјног удара који је дечицу разбацао по брдашцету на коме су се играла. У помоћ су им притекли хумани људи који су их пребацили у Дечју болницу у Тиршовој, а троје малишана задржано је на Одељењу пластичне хирургије.

Међу њима била је и мала Кристина, која је задобила тешке опекотине на више од 80 одсто тела. Живот јој је био угрожен и хитно су били потребни донори коже.

Племенити Милан Симић и Јармила Чинчурак из Савиног Села код Врбаса нису познавали ову девојчицу, али то их није спречило да јој помогну. Чим су чули за страшни догађај, да Кристини живот “виси о концу” и да јој је неопходна трансплантација коже да би преживела, истог момента одлучили су да буду донори. Захваљујући њиховој хуманости, преживела је. На Клиници у Тиршовој лечена је готово девет месеци, ту је обележила и пети рођендан, а кући је пуштена у децембру.

- Апел за помоћ Кристини упутила је организација “Ромска част Рома Србије”, чији сам члан, и одмах сам се јавио. На тестирању у Тиршовој сам оцењен као идеални донор, па ми је скинута кожа у целом обиму са обе бутине, која се девојчици добро примила - прича Милан.

Јармила Чинчурак, Фото Приватна архива

Сматрало се, каже, да ће то бити довољно, али је из болнице касније јављено да је потребно још, да би се покрили доњи делови ногу настрадале девојчице.

- Дао бих кожу и са других делова тела, али ми је предочено да је одговарајућа само са бутине. Ја је на том делу тела више нисам имао, па сам упутио позив да се јави још један донор. Убрзо се јавила моја суграђанка Јармила Чинчурак, која је јуначки поднела операцију - истиче Милан.

Јармили је са обе бутине скинуто по пет трака коже, дужине од 22 до 23 центиметра и ширине од пет до 10 центиметара.

- Чим сам прочитала позив, нисам се трена двоумила. Одмах сам одлучила да будем донор, јер сам схватила да од тога зависи дететов живот. То су биле опасне повреде, а ниједно дете не заслужује да пати - каже Јармила, која је специјалиста струковни медицински радиолог у Клиничком центру Војводине у Новом Саду.

Милан Симић, Фото Приватна архива

Милан је по струци конобар, а запослен је у фабрици у Бачком Петровцу. Ни њему ни Јармили још нису зацелили ожиљци од донирања, али обоје истичу да би поново без размишљања дали кожу да спасу туђи живот. Колико су хумани, показује и то што Јармила пружа медицинску и другу помоћ људима у невољи, а Милан организује акције за подршку болесној деци. Поводом божићних и новогодишњих празника упутио је апел да се уместо петарди “испаљују” СМС поруке за болесне малишане.

НОВОГОДИШЊА ПОСЕТА И ПОКЛОНИ

ЈАРМИЛА и Милан су наставили да брину о Кристини и после изласка из болнице. Пред Нову годину посетили су је и однели јој поклоне.

- Нећемо дозволити да Кристина буде препуштена небризи и улици - казала је Јармила.

Град Београд је после несреће купио кућу Кристинином очуху, којем је Центар за социјални рад поверио старање о њој.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА НЕДЕЉУ, 29. МАЈ: Велике количине падавина  на истоку и југу земље